Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Netflix ontwijkt miljoenen aan belasting via Nederland'

16-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
266 keer bekeken
  •  
Netflix
De populaire streamingdienst Netflix zou zich schuldig hebben gemaakt aan het wegsluizen van miljoenen euro's aan winst via Nederland. Zo hoefden ze minder belasting af te dragen. Dat schrijft de Britse onderzoeksdenktank Tax Watch UK woensdag, aan de hand van eigen onderzoek.  

Volgens Tax Watch zou het bedrijf, dat in 2018 voor het eerst winst maakte, tussen de 328 en 430 miljoen dollar (295 miljoen tot 387 miljoen euro) aan winsten hebben doorgesluisd via Nederlandse bv's. De wereldwijde winst van het bedrijf bedroeg in dat jaar 1,2 miljard dollar.
 
Nederland belastingparadijs
Netflix is niet de eerste multinational in de digitale sector die gebruik maakt van een constructie waarbij winst makkelijk weg te sluizen is, zodat er minder belasting over betaald hoeft te worden. In dit geval gebruikt Netflix het volgende trucje: het hoofdkantoor van Netflix is gevestigd in de Verenigde Staten, maar de inkomsten uit het geld dat abonnees wereldwijd betalen komt op de rekening van een buitenlandse holding in een land met een gunstig belastingstelsel.

In dit geval is dat onder meer Nederland. 'Netflix International BV' staat in Amsterdam en haalt een groot deel van de opbrengsten binnen van Netflix. Volgens het meest recente jaarverslag (2018), waarover Zembla beschikt, heeft het bedrijf ruim 5 miljard euro omzet en 4 miljard winst geboekt. Toch heeft Netflix, volgens Tax Watch, in 2018 slechts 4 miljoen euro aan belasting betaald aan de Nederlandse schatkist, dus één promille.

Het normale tarief voor Nederlandse bedrijven is 25% van de winst. Netflix betaalde dus 250 keer zo weinig winstbelasting als gebruikelijk. Grote internationale bedrijven gebruiken Nederland wel vaker als belastingparadijs, waarbij ze een deal maken met de Nederlandse fiscus voor het betalen van een extreem laag tarief, een zogenaamde 'ruling'.          
Screenshot 2020-01-16 at 14.47.50
Reactie Netflix 
In een reactie weerspreekt Netflix de bevindingen van Tax Watch niet. "Bedrijfsbelasting is een belangrijk en veelbesproken issue. Uiteindelijk is het aan overheden om de regels te bepalen waar het gaat om belastingen - en in alle landen waar we actief zijn handelt Netflix in overeenstemming met deze regels", zegt Netflix in een statement.

De belastingontwijking kost de Europese landen veel geld. Hoeveel de verschillende landen aan belasting mislopen is niet duidelijk. Op basis van een schatting van de Britse onderzoeker Richard Murphy zou het in Europa om 150 miljard gaan, wat voor Nederland neerkomt op zo’n 7 miljard euro. Zembla toonde in meerdere uitzendingen aan hoe multinationals Nederland gebruiken om belasting te ontwijken. Bekijk hieronder 'Nederland belastingparadijs' (2009),  'Nederland belastingparadijs: het vervolg' (2015) en Nederland belastingparadijs: de politiek (2017).  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.