Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland Belastingparadijs, de politiek

08-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1203 keer bekeken
  •  
Nederland is een van de grootste belastingparadijzen van de wereld. Politici in Den Haag vinden dit onwenselijk en roepen al jaren dat belastingontwijking moet worden aangepakt, maar achter de schermen blijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Miljarden gingen er afgelopen jaren richting Griekenland en Portugal om te voorkomen dat de landen zouden omvallen.   

Minister van Financiën Dijsselbloem speelde als voorzitter van de Eurogroep een belangrijke rol: De belasting voor de Griekse en Portugese burgers ging flink omhoog om de schuld terug te betalen. Maar tegelijkertijd konden multinationals die belasting via Nederland ontwijken. En kregen de landen dus niet wat hen toekwam. Verantwoordelijk voor het Nederlandse fiscale beleid: dezelfde minister Dijsselbloem. Het is een van de voorbeelden van de dubbelheid van het Nederlandse beleid. Zembla onderzoekt het Nederlandse belastingparadijs en de rol van de politiek daarin.

ZEMBLA - Nederland Belastingparadijs, de politiek, woensdag 8 februari 2017 om 21:20 uur bij de VARA op NPO 2

Samenstelling en regie: Jos van Dongen
Research: Hanneke de Jonge
Eindredactie: Manon Blaas
Transcriptie van deze uitzending

Belastingontwijking in de verkiezingsprogramma's 2017

Nederland is een van de grootste belastingparadijzen van de wereld. Politici in Den Haag vinden dit onwenselijk en roepen al jaren dat belastingontwijking moet worden aangepakt. Toch is er in praktijk nog steeds vrijwel niets veranderd. Wat zeggen de politieke partijen over belastingontwijking in hun partijprogramma's? ZEMBLA verzamelde de officiële standpunten van alle partijen die in maart meedoen aan de verkiezingen. Lees hier wat de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's schrijven over belastingontwijking.
Belasting_overzicht_politiek
  - Uit de schaduw van het bankwezen
Uit onderzoek van Stichting Economisch Onderzoek (SEO) blijkt dat brievenbusmaatschappijen jaarlijks Nederland 3 tot 3,4 miljard euro opleveren.

- Belasting ontwijken in tijden van crisis
Energias de Portugal (EDP) en de rol van Nederland in belastingontwijking in Europa. SOMO rapport
 - Fool's gold
Hoe het Canadese mijnbouwbedrijf Eldorado Gold verwoestend is voor het milieu en het lokale Levensonderhoud in Griekenland en het vermijden van belastingen met behulp van Nederlandse brievenbusfima's. SOMO rapport .  

Taxation and development, Effects of Dutch tax policy on taxation of multinationals in developing countries. Francis Weyzig 

Bekijk ook:

Nederland belasting paradijs (2009)

Nederland is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. In 2007 werd een bedrag van 8000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, door Nederland gesluisd. IMF-specialist Geerten Michielse verwacht dat de komende jaren ontwikkelingslanden aan de bel gaan trekken in Den Haag om hun verdrag met Nederland op te zeggen nu ze doorkrijgen dat het ze geen geld oplevert, maar juist inkomsten kost. In de ZEMBLA uitzending ' Nederland belastingparadijs ' zegt hij daarover: ’Het huidige belastingstelsel is nog steeds gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering.' 

Nederland belastingparadijs - het vervolg (2015)

Grote multinationals kunnen in Nederland met slimme constructies, zoals brievenbusmaatschappijen, hun belastingverplichting omzeilen. Maar ook Nederlandse bedrijven zoals Hema, WE en ASML weten met handige trucs belastingvoordelen te creëren. Zembla onderzoekt in ' Nederland belastingparadijs- het vervolg ' hoe die bedrijven dat doen. En wat loopt onze schatkist daardoor jaarlijks mis? Op basis van een schatting van de Britse onderzoeker  Richard Murphy  zou het in Europa om  150 miljard  gaan, wat voor Nederland neerkomt op zo’n 7 miljard euro. Ook de Algemene Rekenkamer heeft dit in hun laatste  onderzoek  naar belastingontwijking niet berekend. ' Wij hebben geen onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlandse multinationals. Omdat wij als Rekenkamer geen bevoegdheid hebben om in andere landen te kijken ', aldus Paul Doop van de Rekenkamer.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor