Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland belastingparadijs

  •  
18-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
508 keer bekeken
  •  
Nederland is een van de grootste belastingparadijzen ter wereld. In 2007 werd een bedrag van 8000 miljard euro, ongeveer een tiende van de totale wereldhandel, door Nederland gesluisd. 

“President Obama had groot gelijk toen hij Nederland een belastingparadijs noemde”, zegt hoogleraar belastingrecht prof. Dr. G.M.M. Michielse.

Obama: Nederland belastingparadijs
In mei van dit jaar noemde het Witte Huis Nederland een belastingparadijs. President Obama kondigde maatregelen aan. Door belastingconstructies lopen de Verenigde Staten miljarden dollars aan belastinggeld mis en moet het gemiddelde Amerikaanse gezin meer betalen. Het Ministerie van Financiën reageerde geschokt. Nederland was geen belastingparadijs, het zou om een ‘vergissing’ gaan. Het Witte Huis, zo verzekerde een woordvoerder, zou zelfs excuses hebben aangeboden.

Cijfers liegen niet
Maar de cijfers liegen er niet om. Op papier maakt het Amerikaanse bedrijfsleven 13 procent van hun winst in Nederland. Bedrijven als Boeing, U.S. Steel of Walt Disney bezitten allemaal brievenbusmaatschappijen in Nederland waarmee ze winstbelasting in hun eigen land ontlopen. Ook het Britse bedrijf Johnnie Walker, de Ierse popgroep U2 of het Italiaanse modehuis Prada behalen een groot deel van hun winst zogenaamd in Nederland. Een Noors overheidsrapport van juni 2009 noemt Nederland zelfs het grootste belastingparadijs ter wereld.

Verouderd belastingsysteem
Prof. Dr. G.M.M. Michielse, directeur van het Center for Taxation and Public Governance, vindt dat er eens fundamenteel moet worden nagedacht over de belastingheffing van multinationals. “’Het huidige belastingstelsel is nog steeds gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering”’.Mr. A. Hollander, voorzitter van Tax Justice Nederland, vindt het extra schrijnend dat ontwikkelingslanden honderden miljoenen aan belastinggeld mislopen. "Wat Nederland boven de tafel geeft aan ontwikkelingsgeld, wordt onder de tafel teruggepakt."
 
Links
Buitenlandse bedrijven sluisden in 2011 zeker voor 57 miljard euro door Nederland (VK 23-01-2013)

Kamer wil aanpassing belastingregels (Nieuwsuur)
http://nieuwsuur.nl/onderwerp/448186-kamer-wil-aanpassing-belastingregels.html

SOMO
is non-profit onderzoeks- en adviesbureau dat al jaren onderzoek doet naar multinationals en de gevolgen van de globalisering. Een van hun speerpunten is belastingontwijking.
 
Fiscaal-up-to-date  biedt fiscaal nieuws voor professionals.

Staatssecretaris Kees de Jager over belastingparadijzen: toespraak ter gelegenheid van het 25ste congres (thema 'tax havens') van het Landelijk Overleg Fiscalisten (LOF Congres).

De stichting (waar Nederland zichzelf aanprijst)   Holland Financial Centre is een initiatief van verschillende partijen uit de financiële sector, die zich hebben verenigd in een breed samengestelde groep. Tot de deelnemers behoren, banken, verzekeraars, handelshuizen, pensioenfondsen en vermogensbeheerders, maar ook accountancy- en advocatenkantoren, alsmede de overheid.
Website van de vereniging van belastingambtenaren.

Bekritiseerde onderzoeker vennootschapsbelasting weerspreekt argumenten ministerie in een artikel op accountant.nl.

Reactie op de Zembla-uitzending over Nederland als belastingparadijs door de staatssecretaris van Financiën, J.C. de Jager: Brief aan de Tweede Kamer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.