Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Nederlandse regering verantwoordelijk voor behandeling Venezolanen op Curaçao'

16-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Venezuela
Curaçao is een van de landen waar Human Rights Watch de meest ernstige gevallen van mensenrechtenschendingen heeft gedocumenteerd. Het gaat over Venezolanen die zijn gevlucht voor honger en geweld in hun thuisland en op Curaçao asiel zoeken. Als de Nederlandse overheid daar geen verantwoordelijkheid voor neemt, schendt de overheid het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Dat zegt Human Rights Watch (HRW) in een brief aan minister Blok (Buitenlandse Zaken), minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Girigorie (Minister van Justitie in Curaçao).

Sinds 2014 zijn 2,3 miljoen Venezolanen gevlucht. Tienduizenden zochten een veilig heenkomen in Aruba en Curaçao.
Lees hier de hele brief
Verbaal en fysiek lastiggevallen
Eerder publiceerde HRW het kritische rapport “ The Venezuelan Exodus: The Need for a Regional Response to an Unprecedented Migration Crisis” waarin staat dat overheidsinstanties op Curaçao Venezolaanse asielzoekers hebben opgepakt. De Venezolanen zouden ook verbaal en fysiek worden lastiggevallen en voor onbepaalde tijd - en zonder toegang tot juridische bijstand - worden vastgehouden in mensonterende omstandigheden. 
Verantwoordelijkheid
HRW stelt in de brief dat Nederland zijn verantwoordelijkheid moet dragen voor de gevluchte Venezolanen: “Curaçao maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden, en wordt daardoor op het internationale toneel vertegenwoordigd door het Koninkrijk der Nederlanden. Het Koninkrijk draagt daarom de verantwoordelijkheid voor schendingen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) die plaatsvinden op Curaçao. Daaronder vallen ook de deportaties die het EVRM schenden.”

Toegang tot asiel
Human Rights Watch (HRW) wil dat gevluchte Venezolanen toegang hebben tot asiel en dat zowel de Curaçaose als de Nederlandse autoriteiten hierop toezien. Ook moeten de kosten van de opvang en de spreiding van gevluchte Venezolanen beter verdeeld worden. “Als Nederland hier in gebreke blijft, kan het verantwoordelijk worden bevonden voor het schenden van het EVRM”, staat in de brief.
Kijk hier de hele uitzending "Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden"
'Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden'
In de eerdere uitzending “Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden” bespreekt ZEMBLA het vluchtelingenprobleem met de Minister-Presidenten van Aruba en Curaçao. En interviewt ondergedoken illegale Venezolanen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.