Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen aan minister Blok na uitzending ZEMBLA over vluchtelingenproblematiek Venezuela

11-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
STef Blok ANP foto
PvdA-Kamerlid en voormalig Minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen wil weten welk akkoord minister Stef Blok heeft gesloten met het regime van Venezuela. ZEMBLA probeerde ook achter de inhoud van het akkoord te komen en deed een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Essentiële passages waren weggelakt in de documenten die ZEMBLA via de WOB in handen kreeg .
In de uitzending 'Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden' is te zien dat Blok wist dat er EU-sancties aan zaten te komen tegen regeringsleden van Venezuela. Dat weerhield hem er niet van toch een akkoord te sluiten. Dat deed hij met vicepresident Tareck El Aissami. Van deze man was al bekend dat hij in verband gebracht wordt met drugshandel. Uit de EU-stukken in handen van ZEMBLA blijkt dat de EU hem ook van martelingen en schending van mensenrechten beschuldigt.
Ploumen wil van Blok weten: "Vindt u het in algemene zin gepast om zaken te doen met een minister die wordt verdacht van martelingen? Zo ja, waarom?"
Bekijk alle Kamervragen die Ploumen heeft gesteld
In de ZEMBLA-uitzending spreekt de Arubaanse Minister-President haar afkeer uit over de contacten van Blok met El Aissami. Ploumen confronteert Blok daarmee en wil weten wat het betekent voor de verhoudingen tussen de Nederlandse en Arubaanse regering. 
Blok stemde op verzoek van Venezuela in met de benoeming van de omstreden  Carlos Mata Figueroa als consul van Venezuela op Aruba. Figueroa wordt gelinkt aan drugscriminaliteit. Minister President Wever-Croes van Aruba zegt in ZEMBLA dat ze hem daarom liever buiten Aruba had gehouden. Ploumen wil van Blok weten waarom hij heeft ingestemd met de benoeming van Figueroa als consul. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.