Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Monsanto betrokken bij intrekken geruchtmakende studie over Roundup’

02-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr (Mike Mozart)
Uit e-mails die dinsdag zijn geopenbaard, blijkt dat Monsanto nauw betrokken was bij het intrekken van een studie. De publicatie toonde negatieve gevolgen van onkruidverdelger Roundup. Dat meldt OneWorld die de rechtszaak tegen Monsanto in Amerika nauwlettend volgt. Monsanto is de fabrikant van Roundup.
Roundup Flickr (Mike Mozart)
Eerder werd Monsanto er al van beschuldigd gesjoemeld te hebben met wetenschappelijke studies. De studie uit 2012 die werd ingetrokken was van de Franse onderzoeker Gilles-Éric Séralini. Hij liet ratten twee jaar lang van mais eten die besproeit werd met Roundup dat de schadelijke glyfosaat bevat. De maïs was dusdanig genetisch aangepast, dat het de onkruidverdelger overleefde. Het onkruid eromheen stierf. De ratten die de maïs aten bleken vaak tumoren te ontwikkelen waaraan ze vervolgens stierven.
Miljoen handtekeningen tegen schadelijke glyfosaat
Tijdschrift trok studie in
Het onderzoek was gepubliceerd in het tijdschrift: Food and Chemical Toxicology. Datzelfde tijdschrift trok de studie in omdat het niet onjuist, maar wel onvolledig was. Dat schreef hoofdredacteur Wallace Hayes in november 2013 in een brief aan Séralini. Diezelfde Hayes was in 2012, naast hoofdredacteur, ook betaald adviseur van Monsanto .
Uit interne memo’s en emails van het bedrijf blijkt dat Monsanto via Hayes het tijdschrift onder druk zette. Zo zegt een toxicoloog van Monsanto in een memo uit 2013 dat hij zijn relatie met de hoofdredacteur gebruikte tijdens de publicatie van de studie over de ratten. Hij zou er ook voor hebben gezorgd dat kritiek op het Séralini-onderzoek door onafhankelijke experts, gepubliceerd zijn in het tijdschrift. In een ander e-mailgesprek zegt een PR-medewerker dat Monsanto er alles aan moet doen om te voorkomen dat Séralini en de media erachter komen dat Monsanto macht heeft gebruikt om de studie ingetrokken te krijgen.
Hoofdredacteur ontkent inmenging Monsanto
De inmiddels voormalige hoofdredacteur van het tijdschrift Food and Chemical Toxicology, Wallace Hayes, heeft in de New York Times gereageerd op de geopenbaarde e-mails. Hij zegt dat hij op het moment dat de studie van Séralini werd ingetrokken, niet onder contract stond bij Monsanto. "Monsanto heeft geen enkele rol gespeeld in de beslissing om het artikel in te trekken", zegt Hayes.
"Het besluit is voortgekomen uit de inbreng van een aantal zeer gerespecteerde mensen, alsook vanuit mijn eigen beoordeling."
Glyfosaat, omstreden gif
In onkruidverdelger Roundup zit de stof glyfosaat dat hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend is. In Europa staat glyfosaat ook ter discussie. ZEMBLA maakte er de uitzending ‘ Glyfosaat, omstreden gif ’ over.  De vergunning van Monsanto voor de Europese markt loopt af en moet eind dit jaar worden verlengd. Dat zou dan voor een periode van tien jaar zijn. De Europese Commissie moet nog een advies uitbrengen over een verlenging van de vergunning.
Kijk terug: ZEMBLA - 'Glyfosaat, omstreden gif':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.