Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Miljoen handtekeningen tegen schadelijke glyfosaat

  •  
15-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Roundup - monsanto
In nog geen vijf maanden hebben ruim een miljoen Europeanen hun handtekening gezet onder een groot burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt.
Roundup - monsanto
Dat schrijft Greenpeace, een van de initiatiefnemers van de handtekeningenactie, donderdag. De Europese Commissie moet een burgerinitiatief formeel serieus nemen als er in minstens zeven EU-lidstaten in totaal een miljoen steunbetuigingen zijn. Als blijkt dat deze aantallen daadwerkelijk zijn gehaald, wordt de handtekeningenactie dus in behandeling genomen.
Veel protest
Tegen glyfosaat, onder meer bekend van het bestrijdingsmiddel Roundup van chemieconcern Monsanto, is veel protest vanwege de risico's voor de gezondheid en het milieu . De Europese Commissie wil de vergunning voor het middel met tien jaar te verlengen, aldus Greenpeace. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid zei onlangs dat er geen wetenschappelijke argumenten zijn om dat niet te doen.
Glyfosaat, omstreden gif
Bekijk ' Glyfosaat, omstreden gif ' van ZEMBLA.
Gesjoemeld met onderzoek
Vorig jaar waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Daarop deed de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) ook onderzoek naar het middel en kwam tot de conclusie dat er niks mis mee is. Opvallend was echter dat de ESFA zich voor die conclusie baseerde op honderden documenten waaronder een onderzoek van Monsanto zelf  waarmee was gesjoemeld . Vanwege het gesjoemel met onderzoeken door Monsanto heeft de Europese Commissie het besluit over verlenging van de vergunning voorlopig opgeschort.
Over een maand wordt waarschijnlijk opnieuw over de verlenging gesproken. De vergunning verloopt eind dit jaar, dus dan moet er een besluit liggen. David Schwartz, coördinator van het burgerinitiatief hierover:
“Onze politici moeten luid en duidelijk horen dat ze burgers en het milieu moeten beschermen door deze gevaarlijk onkruiddoder te verbieden.”
Geen verbod in Nederland
Deze week werd ook bekend dat er in Nederland op korte termijn geen verbod komt op onkruidverdelgers met glyfosaat. Een motie die de Partij voor de Dieren en GroenLinks daarover indienden, werd door een Kamermeerderheid verworpen. De meeste partijen willen een advies van de Europese Commissie afwachten. Pas dan willen ze over de kwestie stemmen.
Bekijk de handtekeningenactie hier .
WOW! Meer dan één miljoen burgers hebben de Europese petitie tegen glyfosaat getekend. pic.twitter.com/5oZ2cpdCPe
CC foto: Flickr
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor