Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Verbod op 'kankerverwekkende' onkruidverdelger lijkt ver weg

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr (Mike Mozart)
De kans dat er in Nederland een op korte termijn een verbod komt op onkruidverdelger Roundup met de waarschijnlijk kankerverwekkende stof glyfosaat, lijkt erg klein. De Tweede Kamer stemt dinsdag over zo’n verbod, maar vorige week bleek tijdens een debat over de kwestie dat er weinig voorstanders zijn van de motie die GroenLinks en de Partij voor de Dieren indienden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam vorig jaar met een alarmerend rapport waaruit bleek dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Het spul wordt veelvuldig op Nederlandse akkers, maar ook in tuinen gebruikt. De onkruidverdelger is vooral bekend onder de naam Roundup van het gentech bedrijf Monsanto. Monsanto had tot 2000 patent op het product.

Interne documenten
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) deed ook onderzoek naar het middel en kwam tot de conclusie dat er niks mis mee is. Daarbij baseerde ESFA zich op een studie die volgens internetplatform OneWorld en het Belgische tijdschrift Knack door Monsanto zelf is uitgevoerd. Uit honderden interne documenten van het bedrijf zou blijken dat Monsanto jarenlang gesjoemeld heeft met wetenschappelijke studies naar glyfosaat.

Drie Europese Groenen eisen via het Europees Hof van Justitie inzage in de studies die studies die ESFA gebruikte voor haar onderzoek. Dat maakten ze begin deze maand bekend. Bas Eickhout is er namens GroenLinks bij betrokken:
“Na een jaar lang meerdere pogingen gedaan te hebben om alle relevante informatie boven tafel te krijgen, proberen we  het nu via de rechter.”
ESFA geeft belangrijke onderdelen van de studies niet vrij, omdat ze bedrijfsgevoelige informatie zouden bevatten. “Dit ondermijnt de wetenschappelijke kwaliteit van de studies omdat andere wetenschappers ze niet kunnen controleren”, stelt Eickhout.

Reportage
ZEMBLA zond vorig jaar een reportage uit over de discussie rond de omstreden onkruidverdelger. Patrick Moore, een uitgesproken voorvechter van gentechnologie, neemt het in de reportage voor Monsanto op. Hij zegt dat rapporten die concluderen dat Roundup kankerverwekkend is ‘verzonnen zijn’ en het product onschadelijk is en je het zelfs kunt drinken. Vervolgens biedt de interviewer Moore een glaasje met het goedje aan. Moore reageert als volgt:
kijk de hele uitzending terug
De Nederlandse waterbedrijven sloegen de afgelopen jaren meerdere malen alarm over glyfosaat, omdat het de norm in drinkwaterbronnen meer dan honderd keer overschreed.

Vergunning
De vergunning van Monsanto loopt eind dit jaar af. De Europese commissie wil het product zeker tien jaar op de Europese markt houden. De motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren roept op om tegen het Europese voorstel te stemmen. Maar partijen als VVD en CDA lijken daar niets voor te voelen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor