Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ministerie legt granulietstort Over de Maas niet stil

23-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
de afvaldump door rijkswaterstaat 1

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten niet handhavend op te treden bij natuurplas Over de Maas, omdat er volgens het ministerie geen overtredingen zijn geconstateerd. De gemeente West Maas en Waal had het ministerie verzocht de granulietstort stil te leggen. 

De gemeente zegt het besluit van het ministerie te bestuderen en zich te beraden op mogelijke vervolgstappen.

De afvaldump door Rijkswaterstaat
In de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ blijkt dat verantwoordelijke ambtenaren een negatief advies gaven over het storten van de reststof granuliet in Over de Maas. Zij werden meerdere keren 'onder druk' gezet door de top van Rijkswaterstaat om het afval tegen de regels in toch goed te keuren. 

Er volgde een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer waar deskundigen zich onder meer uitspraken over de vraag of granuliet als grond kan worden beschouwd. Grond mag namelijk met goedkeuring van Rijkswaterstaat gestort worden en afval niet. “Granuliet is geen grond", oordeelde Jos Vink van onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares tijdens het gesprek. Milieuchemicus Joop Harmsen en voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld delen dezelfde conclusie.

Het ministerie en het bedrijf achter de granulietstort bleven bij het standpunt dat granuliet wel als grond kan worden beschouwd. Ook in het handhavingsbesluit wordt gezegd dat granuliet als grond kan worden gezien en dat het juiste productcertificaat is gebruikt.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.