Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur opnpo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Minister: storten granuliet in Over de Maas gaat voorlopig door

10 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Afvaldump door Rijkswaterstaat foto
Het storten van granuliet in de Gelderse natuurplas Over de Maas mag van minister Van Veldhoven (Waterstaat) doorgaan. “Er is vooralsnog, volgens de informatie die we op dit moment hebben, geen aanleiding aan te nemen dat bij dit project iets niet volgens de regels is gegaan”, laat de woordvoerder van de minister weten aan De Gelderlander.
De gemeente West Maas en Waal wilde naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ per direct een einde aan afvaldumpingen in Over de Maas. In de uitzending onthullen we dat de top van Rijkswaterstaat ‘erdoorheen heeft gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas. Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren.

“In algemene zin mag in een diepe plas alleen materiaal gestort worden dat voldoet aan de milieu- en water beschermende eisen’’, stelt een woordvoerder van Van Veldhoven. “Bij dit project is dat volgens Rijkswaterstaat het geval.” De minister zegt wel de zaak zorgvuldig uit te zoeken.
Openbaar Ministerie
Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie laten weten met grote belangstelling naar ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ te hebben gekeken. "Het OM is met de politie bezig om alle informatie te beoordelen op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen", aldus het OM. “Aangiften zijn welkom, ook meldingen bij Team Criminele Inlichtingen of Meld Misdaad Anoniem.”
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.