Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister: storten granuliet in Over de Maas gaat voorlopig door

10-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
Afvaldump door Rijkswaterstaat foto

Het storten van granuliet in de Gelderse natuurplas Over de Maas mag van minister Van Veldhoven (Waterstaat) doorgaan. “Er is vooralsnog, volgens de informatie die we op dit moment hebben, geen aanleiding aan te nemen dat bij dit project iets niet volgens de regels is gegaan”, laat de woordvoerder van de minister weten aan De Gelderlander.

De gemeente West Maas en Waal wilde naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ per direct een einde aan afvaldumpingen in Over de Maas. In de uitzending onthullen we dat de top van Rijkswaterstaat ‘erdoorheen heeft gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas. Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren.

“In algemene zin mag in een diepe plas alleen materiaal gestort worden dat voldoet aan de milieu- en water beschermende eisen’’, stelt een woordvoerder van Van Veldhoven. “Bij dit project is dat volgens Rijkswaterstaat het geval.” De minister zegt wel de zaak zorgvuldig uit te zoeken.

Openbaar Ministerie
Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie laten weten met grote belangstelling naar ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ te hebben gekeken. "Het OM is met de politie bezig om alle informatie te beoordelen op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen", aldus het OM. “Aangiften zijn welkom, ook meldingen bij Team Criminele Inlichtingen of Meld Misdaad Anoniem.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.