Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Vanaf 6 februari iedere donderdag om 20.25 uur opnpo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.
Zembla

Gemeente wil directe stop afvaldump in Over de Maas

7 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
De afvaldump door Rijkswaterstaat - over de maas
De gemeente West Maas en Waal gaat aandringen bij minister Van Nieuwenhuizen (Waterstaat) op een stop van afvaldumpingen in de Gelderse plas Over de Maas. Dat meldt De Gelderlander. Het is het sterkste signaal dat de gemeente kan geven.
De gemeente is geschokt na de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ van donderdagavond. In de uitzending onthullen we dat de top van Rijkswaterstaat ‘erdoorheen heeft gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas. Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren.

Het afval dat in de natuurplas is gestort, heet granuliet. Granuliet komt vrij bij het bewerken van graniet en zandsteen. De ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, waar de vergunning voor Over de Maas onder valt, hebben de partij granuliet uiteindelijk ‘onder protest’ goedgekeurd. “We zien het als een dienstbevel. Er is sprake van een illegale activiteit die mede mogelijk gemaakt is door onze hoogste ambtenaar”, aldus een van de bronnen tegenover Zembla.
Twijfels
“Ik ben geschokt, ontzet en heel erg pissed”, zegt Willeke van Ooijen van de SP in West Maas en Waal. “Als dit waar is, dan zijn we zwaar teleurgesteld in onze mede-overheid. Wij zijn er absoluut niet van gediend dat er zo met ónze burgers wordt omgegaan”, zegt de verantwoordelijke wethouder Ans Mol tegen de Gelderlander. “Wij hebben steeds onze twijfels gehad. Maar als Rijkswaterstaat zegt dat het mag, dan hebben wij geen zeggenschap meer.”

Donderdag werd al duidelijk dat er een Kamerdebat komt naar aanleiding van de uitzending.

Bekijk hier de 'De afvaldump door Rijkswaterstaat:
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.