Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister ontwijkt vragen Kamerleden over granulietkwestie

29-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
Cora van Nieuwenhuizen

© ANP

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaf vandaag tijdens het vragenuur inhoudelijk geen antwoord op kritische vragen van Kamerleden over de granulietstort in natuurplas ‘Over de Maas’. In plaats daarvan verwees ze meerdere keren naar een rapport van voormalig topambtenaar Wim Kuijken of schoof ze het antwoord voor zich uit.

Tweede Kamerlid Van Esch (Partij voor de Dieren) trapte af met vragen naar aanleiding van de Zembla-uitzending over de granulietstort: ‘Het is stuitend dat wij zeer specifieke vragen stellen en dat er alleen aan Kuijken wordt gerefereerd’, aldus Van Esch. Ze deed opnieuw de oproep om de granulietstort te stoppen, maar daar gaf de minister geen gehoor aan: “Granuliet voldeed en voldoet nog steeds aan de regels van het besluit bodemkwaliteit.”

Intensief bemoeid
Zembla onthulde vorige week dat oud-minister Halbe Zijlstra vanaf de zomer van 2019 tot aan de eerste stortingen van het granuliet, eind oktober 2019, zich intensief met het dossier heeft bemoeid. Hij voerde gesprekken op het ministerie, mailde, appte en telefoneerde met topambtenaren en oefende druk op hun uit.

In het rapport van Kuijken staat, volgens minister Van Nieuwenhuizen, dat de invloed van oud-minister Halbe Zijlstra in de granulietkwestie "niet doorslaggevend was, maar hooguit tot wat versnelling heeft geleid". Afgelopen vrijdag gaf zij vlak voor de ministerraad dezelfde reactie op de uitzending

Ook zei de minister dat volgens voormalig topambtenaar Kuijken het asfaltbelang géén doorslag gaf om het granuliet te storten. Terwijl in het rapport staat dat niet volgens Kuijken zelf, maar ‘volgens betrokkenen’ het asfaltbelang niet de doorslag gaf. 

Verder gaf het rapport Kuijken volgens deskundigen het beeld van een ‘niet controlerende inspectie’ en een ‘terugtredende overheid’.

‘Later debat’
Niet alleen PvdD had vragen, ook GroenLinks, D66, SP, PVV, 50plus en het CDA stelden vragen aan Van Nieuwenhuizen waarop zij doorverwees naar Kuijken, selectief selecteerde uit zijn rapport, een later debat over het onderzoek benadrukte of refereerde aan een Kamerbrief van afgelopen maart.

SP-Kamerlid Cem Laçin wilde weten hoe toch de beslissing is genomen om granuliet te storten, ‘ondanks de inhoudelijke afwegingen om het keer op keer af te wijzen.’ Van Nieuwenhuizen zei daarop dat Kamerleden in gesprek kunnen gaan met Wim Kuijken en hierover later een debat gevoerd kan worden. Voor CDA-Kamerlid Von Martels was één zaak in ieder geval helder ‘na heel wat vragen’: ‘Dat debat gaat er komen.’

Bekijk hier de uitzending:

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.