Zembla

Minister moet omwonenden bollenvelden beschermen met spuitvrije zones

04-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Bollengif in luiers - gele velden
De Kamer eist van de minister dat ze omwonenden van bollenvelden beschermt tegen bestrijdingsmiddelen door spuitvrije zones in te stellen. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde donderdag voor de motie die door Esther Ouwehand van Partij voor de Dieren (PvdD) werd ingediend. Deskundigen pleitten eerder in ZEMBLA al voor spuitvrije zones in de buurt van jonge gezinnen.
Lees ook: '‘Verontrustend’ noemt Minister Schouten onderzoeksresultaten naar berucht landbouwgif
Op dit moment is onduidelijk welke gezondheidsrisico’s met name ongeboren en jonge kinderen lopen door het gif dat in hun tuinen en ook binnenshuis terechtkomt. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Het zal nog jaren duren voordat we precies weten of, en zo ja, hoe schadelijk bestrijdingsmiddelen voor omwonenden daadwerkelijk zijn.
Geen gifgebruik in de buurt van kwetsbare groepen
Zolang er bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen niet scherp gekeken wordt naar de gezondheidseffecten voor kwetsbare groepen, zoals kleine kinderen, wil de Kamer geen risico nemen en spuitvrije zones instellen “zodat gifgebruik pal naast de leefomgeving van omwonenden en de speelplekken van kinderen niet meer voorkomt totdat is vastgesteld dat dat veilig kan”, zo staat in de motie.
In maart dit jaar bracht ZEMBLA als eerste de resultaten naar buiten van een onderzoek van het RIVM naar de effecten van bestrijdingsmiddelen voor omwonenden. Daaruit bleek dat omwonenden van bollenvelden langer en aan hogere concentraties bestrijdingsmiddelen worden blootgesteld dan mensen die verder weg wonen. In luiers van baby’s die binnen 250 meter van bollenvelden wonen, troffen onderzoekers bollengif aan. Het RIVM zei tegen ZEMBLA dat ze de veiligheid van de middelen niet kan garanderen.
BREEK! Minister Schouten moet afstandsnormen invoeren voor gifgebruik om omwonenden te beschermen. Motie ⁦ @PartijvdDieren ⁩ zojuist aangenomen door Tweede Kamer ????????

Geweldig blij, hier vechten we al voor sinds 2011! #landbouwgif@ZEMBLAhttps://t.co/gidgVoXdpu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.