Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bollengif in babyluier

19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2234 keer bekeken
  •  
Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat ZEMBLA afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concentraties aangetroffen. Het zit zelfs in de urine van baby’s. Juist jonge kinderen en kinderen die nog in de baarmoeder zitten, zijn extra kwetsbaar voor bestrijdingsmiddelen, het kan tot hersenschade leiden.
Al jaren strijden omwonenden voor een betere bescherming tegen het gif dat pal naast hun huis wordt gespoten. ZEMBLA filmde in 2011 en 2013 de zorgen van jonge gezinnen. Ze eisten toen antwoord op de vraag hoe schadelijk het bollengif is voor hun gezondheid. ZEMBLA zoekt ze opnieuw op. De gezinnen voelen zich opgesloten in hun eigen huis. De onrust is niet minder geworden, de onmacht van omwonenden wel.
ZEMBLA onderzoekt: beschermt de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen?
ZEMBLA –  Bollengif in babyluier - donderdag 25 april  om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling donderdag  2 mei  – 10.10 uur
Regie & samenstelling  : Ton van der Ham
Research : Annette Schätzle
Bekijk hier de uitzending 'Gif in de bollenstreek' uit 2011 en de uitzending 'Lelies met een luchtje' uit 2013.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.