Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister en staatssecretaris willen verbod op kunstgras met rubberkorrels

28-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1376 keer bekeken
  •  
ANP kunstgras dossierpagina
De minister voor Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark en staatssecretaris Stientje van Veldhoven willen af van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. In 2030 moeten er in Nederland vanwege milieuproblemen alleen nog maar duurzame kunstgrasvelden liggen zonder rubbergranulaat. Dat schrijft Van Veldhoven in een brief aan de Kamer.

De opvallende nieuwe koers komt 3,5 jaar na de Zembla-uitzending ‘Tot op de Bodem’, waarin blijkt dat de bodem onder veel kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die chemische stoffen en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.

Europa over kunstgras met rubberkorrels
De Europese Commissie komt in het voorjaar met een voorstel over de toekomst van kunstgras met rubberkorrels in Europa. Het risicobeoordelingscomité van het  Europees Agentschap voor chemische stoffen kwam al met het advies dat er in heel Europa een compleet verbod moet komen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Dat advies neemt de commissie mee bij het opmaken van het voorstel. 

Over dat voorstel moeten de lidstaten stemmen. Staatssecretaris Van Veldhoven geeft nu al in de brief wat het uitgangspunt van Nederland zal zijn bij de stemming: “Het betekent dat ik in principe positief ben over een Europees verbod op synthetische infill-materialen voor nieuwe kunstgrasvelden, met inachtneming van een redelijke overgangstermijn.”

Staatssecretaris erkent milieuproblemen
De staatssecretaris erkent in de brief aan de Kamer de in Zembla geschetste milieuproblemen die kleven aan rubbergranulaat. Zelfs met het beste beheer van een kunstgrasveld is niet te voorkomen dat er rubber korrels van de velden geraken en in het milieu terechtkomen, geeft Van Veldhoven toe: “Ingeschat wordt dat beheersmaatregelen de verspreiding met negentig procent kunnen reduceren, maar dat jaarlijks dan alsnog circa 50 kilo synthetisch infill-materiaal per veld in de omgeving vrij komt.”  

Lees ook: 'Nieuwe kankerverwekkende stoffen aangetroffen in rubbergranulaat'

De rubberkorrels worden gemaakt van oude autobanden. Het verbod heeft daardoor grote gevolgen voor de autobandenbranche. De staatssecretaris zegt daarover dat er onderzoek nodig is om ervoor te zorgen dat de autobanden die tot nu toe werden omgezet tot rubbergranulaat een hoogwaardige toepassing krijgen. "Zoals aangekondigd in mijn beantwoording op het schriftelijk overleg over de kunststof- en textielketen laat ik dit jaar een verkenning uitvoeren naar hoogwaardige recycling van banden en de mate waarin afzet naar verschillende toepassingen mogelijk is", belooft de staatssecretaris aan de Kamer.

Reactie SP-Kamerlid Laçin
Kamerlid Cem Laçin van SP reageert op Twitter blij dat de staatssecretaris Van Veldhoven nu eindelijk voor een verbod is, maar wat hem betreft kan het sneller: “Keer op keer heb ik gepleit voor een verbod op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. Staatssecretaris Van Veldhoven ondersteunt een verbod nu ook. Duurzame alternatieven zijn beschikbaar, dus snel doorpakken en niet afwachten tot 2030!”

Bekijk de uitzending 'Tot op de bodem':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.