Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europees agentschap wil rubberkorrels op kunstgrasvelden verbieden

11-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
314 keer bekeken
  •  
Kunstgras 3 Tot op de bodem
Er moet in heel Europa een compleet verbod komen van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Dat concludeert het risicobeoordelingscomité (RAC) van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Uiteindelijk moet de Europese Commissie een besluit nemen over het advies van het ECHA. Als het zonder wijzigingen wordt overgenomen, betekent dat er na een transitieperiode van zes jaar een totaalverbod komt. 

In de Zembla-uitzending ‘Tot op de bodem’ uit 2017 blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen. De korrels uit rubbergranulaat vallen onder microplastics. Dat zijn plastic deeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter. 


Vervuiling door microplastics

De EU wil vervuiling van het milieu met microplastics zoveel mogelijk tegengaan. Daarom heeft het ECHA uitvoerig en kritisch gekeken naar producten in de EU die microplastics bevatten. Het voorstel waar het ECHA nu mee komt, richt zich op producten waaraan microplastics worden toegevoegd, zoals het geval is bij kunstgras. 


De rubberkorrels laten liggen en maatregelen nemen die ervoor zorgen dat de plastics niet in het milieu terecht komen, is geen optie volgens het comité. Er is te weinig bekend over welke maatregelen effectief genoeg zijn. Daarom adviseert het comité een compleet verbod.


Sociaaleconomische gevolgen

Naast het risicobeoordelingscomité van het agentschap, moet het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC) kijken naar de sociaaleconomische gevolgen van mogelijke maatregelen ten opzichte van microplastics. De adviezen van beide comités komen eind dit jaar terecht bij de Europese Commissie.


Het SEAC heeft laten weten het voorstel van het risicobeoordelingscomité in grote lijnen te steunen. Daarbij maakt het comité de kanttekening dat risicomanagementmaatregelen goedkoper zouden zijn dan een compleet verbod. “Gebaseerd op de informatie die nu voorhanden is, prefereert het SEAC niet de ene optie boven de andere.” 


Het komend half jaar zal SEAC de zaak bestuderen, zodat een definitief rapport van het Europees Agentschap voor chemische stoffen, eind dit jaar bij de Europese Commissie ligt. 


Rechtszaken in Nederland

In Nederland lopen er momenteel meerdere rechtszaken tegen beheerders van sportvelden met rubbergranulaat. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in de eerste zaak over de kwestie dat een beheerder een boete van 10.000 euro moest betalen, omdat hij de wet bodembescherming had overtreden. 


De beheerder van de velden had volgens de rechter onvoldoende gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden tegen te gaan. 


In onder meer Tilburg loopt een soortgelijke zaak tegen de gemeente als beheerder van sportvelden. 


Alleen in Nederland al zijn er bijna 2000 kunstgrasvelden met rubberkorrels. Gemiddeld bevat elk veld rubberkorrels van 20.000 oude autobanden.


Door: Mathijs Pennings
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.