Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen verbod op 'kankerverwekkende' onkruidverdelger Monsanto

14-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
roundup 2 Flickr/Mike Mozart
Er komt op korte termijn geen verbod in Nederland op onkruidverdelgers met de mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat. Een motie die de Partij voor de Dieren en GroenLinks daarover indienden is door een Kamermeerderheid verworpen. De meeste partijen willen een advies van de Europese Commissie afwachten. Pas dan willen ze over de kwestie stemmen.
roundup 2 Flickr/Mike Mozart
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. De gewasbeschermer ‘Roundup’ van het bedrijf Monsanto is zo’n verdelger op basis van glyfosaat. De Europese vergunning voor glyfosaat verloopt eind dit jaar en Europa moet beslissen of dat met tien jaar wordt verlengd.
Gesjoemel
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) deed daarom zelf onderzoek naar het middel en kwam tot de conclusie dat er niks mis mee is. Daarbij baseerde de ESFA zich op honderden documenten waaronder ook een onderzoek dat, zo ontdekten journalisten later, door Monsanto zelf is uitgevoerd. Met het onderzoek bleek gesjoemeld.
Vanwege het gesjoemel met onderzoeken door Monsanto heeft de Europese Commissie het besluit over verlenging van de vergunning voorlopig opgeschort.
Te vroeg
Om die reden noemde de staatssecretaris het debat van dinsdag ‘prematuur’:
“Het is te vroeg om te debatteren over een voorstel dat nog niet bestaat.”
Hij verwacht het voorstel van de Europese Commissie in het najaar. “Niet voor oktober.”
Als dat advies er ligt moet eerst het Nederlands College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen het advies bestuderen en beoordelen. Pas daarna zal de staatssecretaris zich erover buigen en vervolgens de Tweede Kamer. 
ZEMBLA zond vorig jaar een reportage uit over de discussie rond de omstreden onkruidverdelger. 
De uitzending over glyfosaat:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.