Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Milieuschade kost samenleving 31 miljard euro

22-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - Luchtvervuiling
De milieuschade die Nederland oploopt door de uitstoot van schadelijke stoffen bedraagt jaarlijks 31 miljard euro. Dit verlies voor de Nederlandse samenleving staat gelijk aan 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schade aan het milieu komt voor 98 procent door de uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreiniging.
"Ondanks het milieubeleid van de afgelopen vijftig jaar, spelen verschillende milieuproblemen de samenleving nog steeds parten", concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vrijdag verschenen studie.
Uitstoot naar de lucht
Opvallend is dat bijna alle berekende schade voortkomt uit uitstoot naar de lucht, zeggen de onderzoekers. Daarbij gaat het vooral om broeikasgassen als CO2 en methaan, en luchtverontreinigende stoffen zoals stikstofoxiden, zwaveloxide en ammoniak, ook bekend als NEC-stoffen.
Verkeer en vervoer veroorzaken de meeste milieuschade. Volgens berekeningen is deze sector verantwoordelijk voor 12 miljard euro schade. Maar ook de landbouw (6,5 miljard euro), industrie en raffinage (4,5 miljard euro) en de energiesector (ruim 4 miljard euro) leveren grote milieuschade op.
Stikken lands de snelweg
Stikken langs de snelweg
Honderdduizenden mensen die dichtbij een snelweg wonen hebben een verhoogde kans op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor kinderen op scholen in de buurt van autosnelwegen. Dat zeggen deskundigen in de ZEMBLA uitzending ' Stikken lands de snelweg ':
Geen vuiltje aan de lucht
Vliegverkeer zorgt niet alleen voor de uitstoot van veel CO2, maar ook voor de uitstoot van het schadelijke ultrafijnstof. In 2015 werden rond Schiphol verhoogde concentraties ultrafijnstof gemeten, maar grondig onderzoek naar de gezondheidseffecten hiervan komt niet van de grond, bleek uit de ZEMBLA-uitzending ' Geen vuiltje aan de lucht ':  
Consumenten zijn goed voor een kleine 2 miljard euro, terwijl afvalverwijdering en de dienstensector slechts beperkt bijdragen aan de directe milieuschade.
Groene belastingen
Een overgang naar andere energiebronnen voor de industrie en het hergebruik van materialen en grondstoffen in de productie van goederen zouden de milieudruk kunnen verminderen. "Effectievere groene belastingen op de grootste bronnen van milieuschade en de meest vervuilende productiefases zouden daartoe een geschikt middel kunnen zijn", concludeerde het PBL vorig jaar in een rapport.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.