Zembla

Microbiologen: meereizende darmbacteriën reageren niet op antibiotica

07-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
745 keer bekeken
  •  
Bacterie / google
Mensen die op reis gaan naar verre bestemmingen zoals Zuidoost-Azië nemen vaak resistente darmbacteriën als souvenir mee terug naar huis. Dit zijn bacteriën die niet meer gevoelig zijn voor de gebruikelijke antibiotica. Dat laat recent onderzoek door microbiologen van de Universiteit Maastricht zien.

Uit de studie blijkt dat reizigers die terugkeren uit Zuidoost-Azië het vaakst resistente bacteriën importeren, waaronder ook bacteriesoorten die resistentie hebben opgebouwd tegen vrijwel elk type antibiotica. “Multiresistente bacteriën vormen wereldwijd een van de grootste problemen voor de volksgezondheid in de nabije toekomst”, aldus onderzoeksleider John Penders van de Universiteit Maastricht.

Lees ook: Meer dan de helft van Nederlanders die terugkomen uit Zuid-Azië draagt resistente bacterie bij zich

Onderzoek

De wetenschappers onderzochten de complete darmflora van 190 Nederlandse reizigers op de aanwezigheid van antibioticaresistente genen. De onderzoekers vonden niet alleen een toename van de hoeveelheid en de diversiteit van deze resistentiegenen in ontlastingsmonsters van teruggekeerde reizigers, maar ook zeer risicovolle genen die zelfs resistentie bieden tegen zogenoemde ‘laatste redmiddel-antibiotica’. Dit zijn antibiotica die worden gebruikt wanneer alle andere soorten antibiotica niet meer werken.

Risicogebied

“Schattingen geven aan dat in 2050 mogelijk meer mensen overlijden aan infecties door multiresistente micro-organismen dan momenteel aan hart- en vaatziekten of kanker,” vervolgt Penders, “In Nederland is het risico op een infectie met multiresistente bacteriën relatief klein. Het is echter belangrijk om rekening te houden met resistentie wanneer iemand toevallig een infectie, zoals bijvoorbeeld een blaasontsteking, ontwikkelt kort na terugkomst van een verre reis. Zeker wanneer het een reis naar een risicogebied betrof.”

In de Zembla-uitzending ‘ De prijs van het goedkope medicijn ’ is te zien hoe medicijnfabrikanten in India zich schuldig maken aan milieuvervuiling en het water in de omgeving verontreinigen met antibiotica. De dumpingen zijn een van de oorzaken van het ontstaan van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

Kijk de uitzending: 'De prijs van het goedkope medicijn'
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.