Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meer dan de helft van Nederlanders die terugkomen uit Zuid-Azië draagt resistente bacterie bij zich

30-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
298 keer bekeken
  •  
superbug / google afbeeldingen
Doordat er steeds meer over de hele wereld gereisd wordt, neemt de kans op verspreiding van antibioticaresistentie toe. Meer dan de helft van de reizigers die terugkomt uit Zuid-Azië draagt bij terugkeer in Nederland een resistente bacterie. Ongeveer één op de tien reizigers draagt deze bacterie over naar huisgenoten en/of gezinsleden in Nederland.
Deze mensen dragen de bacterie meestal enkele maanden bij zich. Dat blijkt uit een recente studie, zo meldt Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg en Sport in een rapportage. In een uitgebreide tussenrapportage vertelt Bruins aan de Tweede Kamer wat Nederland op dit moment nationaal en in internationaal verband doet om de verspreiding van resistente bacteriën tegen te gaan.
De dreiging van de superbacterie: wat moeten we doen als geen enkel medicijn meer werkt?
Kwetsbare mensen in zorginstellingen lopen gevaar
Meestal blijven mensen enkele maanden drager van resistente bacteriën en blijft de kans op het ontwikkelen van een daadwerkelijke infectie klein: Het gevaar ligt vooral bij kwetsbare mensen in zorginstellingen. Als zij besmet raken is het risico groter dat ze een infectie oplopen waarbij antibiotica niet meer werken. Daarom heeft de minister aan het RIVM gevraagd om te onderzoeken of extra maatregelen nodig zijn die voorkomen dat reizigers mensen in verpleeghuizen besmetten. Na de zomer brengt het RIVM hier advies over uit.
Daarnaast doet de Nederlandse overheid doet nog meer om besmettingen in verzorgingshuizen tegen te gaan, onder andere op het gebied van voorlichting over hygiëne aan medewerkers van verpleeghuizen en andere zorgprofessionals.
Groot onderzoek in verpleeghuizen
Ook is er voor het eerst een onderzoek gestart om te kijken hoeveel mensen in Nederlandse verzorgingshuizen drager zijn van resistente bacteriën. De bedoeling is dat het wordt uitgevoerd bij 12000 mensen in 300 verpleeghuizen. Mocht uit het onderzoek blijken dat er extra maatregelen nodig zijn, dan volgen die, zo belooft het ministerie.
In de ZEMBLA-uitzending ‘ De prijs van het goedkope medicijn ’ is te zien hoe medicijnfabrikanten in India zich schuldig maken aan milieuvervuiling en het water in de omgeving verontreinigen met antibiotica. De dumpingen zijn een van de oorzaken van het ontstaan van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.
Reizigers die in India komen kunnen de resistente bacterie wereldwijd verspreiden. De milieuafdeling van de Verenigde Naties benoemde afgelopen december antibioticaresistentie door milieuvervuiling als een van de grootste gezondheidsdreigingen.
In het volgende fragment leidt een onderzoeker ons langs water in India waar fabrieken antibiotica dumpen:
Nederland wil maatregelen op EU-niveau
Nederland vindt dat maatregelen op EU-niveau nodig zijn om te voorkomen dat antibiotica in het milieu terechtkomen en om de risico’s van antibiotica in het milieu en het ontstaan van resistentie te verminderen. Daarom zet Nederland het onderwerp in de EU op de agenda.
Bruins: "Nederland pleit naast het stellen van eisen aan afvalwaterverwerking tijdens de productie van antibiotica ook voor maatregelen zoals meer monitoring van antibioticaresiduen en -resistentie in het milieu."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor