Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meerderheid Tweede Kamer laat granulietstort doorgaan

02-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
sp granulietstort

© Foto: SP Gelderland/Twitter

Het storten van granuliet in natuurplas Over de Maas kan voorlopig doorgaan. Een motie van onder meer SP en GroenLinks die opriep de stort in de natuurplas per direct stil te leggen, heeft het niet gered. De coalitiepartijen stemden woensdagavond allemaal tegen, waardoor er geen meerderheid was.

Met een andere motie wilden de oppositiepartijen een verbod op het storten van granuliet in andere natuurplassen in Nederland, zolang niet duidelijk is wat de effecten voor mens en milieu zijn. Ook deze motie stemden de coalitiepartijen weg.

Brief van minister
De stemming kwam kort na een brief over de kwestie die minister Van Veldhoven dinsdag naar de Kamer stuurde. Daarover zeiden deskundigen tegen Zembla dat er veel onjuistheden in stonden en dat informatie was weggelaten. 

De uitkomst van de stemmingen is een domper voor omwonenden van Over de Maas en wethouder Ans Mol van de gemeente West Maas en Waal. Zij maken zich zorgen over de lange termijn effecten voor mens en milieu en willen dat het verondiepingsproject zo snel mogelijk stil wordt gelegd. 

Raad van State
Wethouder Mol diende eerder een handhavingsverzoek in bij het ministerie en Rijkswaterstaat. Het ministerie maakt geen haast met het verzoek en vroeg vanwege de coronacrisis om uitstel. Daarop stapte de wethouder naar de Raad van State. Ze wil afdwingen dat het ministerie met spoed alsnog het handhavingsverzoek beoordeelt. Om te zorgen dat de zaak niet lang bij de Raad van State blijft liggen, vraagt de gemeente in een voorlopige voorziening om een snelle uitspraak van de Raad van State. De voorlopige voorziening dient maandag.

“Alles ligt stil in Nederland, maar het storten van granuliet gaat gewoon door. Zonder een uitspraak over het handhavingsverzoek kunnen we niks. Het gaat om een spoedsituatie en de volksgezondheid is er mee gemoeid. Die argumenten zullen we aandragen”, zei Mol eerder tegen Zembla.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.