Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studenten

21-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
584 keer bekeken
  •  
oude bomen moet je niet verplanten foto
Als ouderen op zoek gaan naar een woning, zou 51,9% overwegen om samen te gaan wonen met studenten. Behoud van zelfstandigheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit een enquête die ZEMBLA samen met ouderenbond ANBO deed.
Zorgorganisaties laten jongeren soms samen met ouderen wonen, wanneer er leegstand dreigt. De ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’ gaat over zo’n woonproject waarbij hoogbejaarden in hetzelfde complex leven als jongeren. Er ontstaan vriendschappen en het leidt uiteindelijk zelfs tot een bijzondere actie: de jongeren starten een strijd voor betere ouderenzorg .
Verfrissend
De belangenorganisatie voor ouderen, ANBO, peilde op verzoek van ZEMBLA onder 5627 60-plussers of ze zo’n woonproject zien zitten, wanneer het een oplossing voor leegstand betekent. “I n de experimenten die er gehouden zijn tussen oudere bewoners en studenten blijkt dat men het als verfrissend ervaart en men over en weer veel van elkaar leert”, zegt de ANBO in reactie op de resultaten. Van de ondervraagden geeft vier procent aan zelfs een voorkeur te hebben voor samenwonen met studenten. Deze vier procent wil dat liever dan samenwonen met vrienden of familie of gelijkgestemden.
Oude bomen moet je niet verplanten
Lees meer over de uitzending: ‘Oude bomen moet je niet verplanten
45,4 procent wil helemaal niet samenwonen met studenten. Ook niet wanneer het een oplossing is voor leegstand. Een kleine meerderheid staat er dus wel voor open, maar alleen als de ouderen hun zelfstandigheid kunnen behouden. De ANBO zegt daarover: “Gemakkelijk contact maken en gezelligheid zijn heel belangrijke factoren in de zoektocht naar een nieuwe woning. Zelfstandigheid is een groot goed, maar mensen erkennen dat ze geen eiland zijn. Ze hebben anderen nodig.”
‘Er is een duidelijke behoefte’
ANBO pleit al tijden voor een meer gevarieerd woningaanbod dat de problemen op de huizenmarkt voor jong én oud oplost. De belangenorganisatie wil dat gemeenten een dwingende opdracht krijgen: “Procedures moeten versimpeld worden zodat er sneller en méér gebouwd kan worden. Er is een duidelijke behoefte om meer gezamenlijk te wonen, maar initiatieven komen moeilijk van de grond, en als het gebeurt is het op kleine schaal. Wij zeggen: volg de behoefte en ga aan de slag.”
Over onderzoek:
In het onderzoek is ouderen de vraag gesteld of ze bij de zoektocht naar een woning zouden overwegen om samen te gaan wonen met studenten. De vraag werd door 2767 ouderen beantwoord, waarbij de meeste respondenten behoud van volledige zelfstandigheid als voorwaarde stellen. Het onderzoek is opgezet als peiling en is niet representatief.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.