Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studenten
21-02-2019
•
leestijd 2 minuten
•
618 keer bekeken
•
Als ouderen op zoek gaan naar een woning, zou 51,9% overwegen om samen te gaan wonen met studenten. Behoud van zelfstandigheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit een enquête die ZEMBLA samen met ouderenbond ANBO deed.
Zorgorganisaties laten jongeren soms samen met ouderen wonen, wanneer er leegstand dreigt. De ZEMBLA-uitzending ‘Oude bomen moet je niet verplanten’ gaat over zo’n woonproject waarbij hoogbejaarden in hetzelfde complex leven als jongeren. Er ontstaan vriendschappen en het leidt uiteindelijk zelfs tot een bijzondere actie:
de jongeren starten een strijd voor betere ouderenzorg
.
Verfrissend
De belangenorganisatie voor ouderen, ANBO, peilde op verzoek van ZEMBLA onder
5627 60-plussers
of ze zo’n woonproject zien zitten, wanneer het een oplossing voor leegstand betekent. “I
n de experimenten die er gehouden zijn tussen oudere bewoners en studenten blijkt dat men het als verfrissend ervaart en men over en weer veel van elkaar leert”, zegt de ANBO in reactie op de resultaten. Van de ondervraagden geeft vier procent aan zelfs een voorkeur te hebben voor samenwonen met studenten. Deze vier procent wil dat liever dan samenwonen met vrienden of familie of gelijkgestemden.
45,4 procent wil helemaal niet samenwonen met studenten. Ook niet wanneer het een oplossing is voor leegstand. Een kleine meerderheid staat er dus wel voor open, maar alleen als de ouderen hun zelfstandigheid kunnen behouden. De ANBO zegt daarover:
“Gemakkelijk contact maken en gezelligheid zijn heel belangrijke factoren in de zoektocht naar een nieuwe woning. Zelfstandigheid is een groot goed, maar mensen erkennen dat ze geen eiland zijn. Ze hebben anderen nodig.”
‘Er is een duidelijke behoefte’
ANBO pleit al tijden voor een meer gevarieerd woningaanbod dat de problemen op de huizenmarkt voor jong én oud oplost. De belangenorganisatie wil dat gemeenten een dwingende opdracht krijgen: “Procedures moeten versimpeld worden zodat er sneller en méér gebouwd kan worden. Er is een duidelijke behoefte om meer gezamenlijk te wonen, maar initiatieven komen moeilijk van de grond, en als het gebeurt is het op kleine schaal. Wij zeggen: volg de behoefte en ga aan de slag.”
Over onderzoek:
In het onderzoek is ouderen de vraag gesteld of ze bij de zoektocht naar een woning zouden overwegen om samen te gaan wonen met studenten. De vraag werd door 2767 ouderen beantwoord, waarbij de meeste respondenten behoud van volledige zelfstandigheid als voorwaarde stellen. Het onderzoek is opgezet als peiling en is niet representatief.