Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jongerenmanifest voor betere ouderenzorg bereikt minister

20-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hugo de Jonge
Hugo de Jonge ANP
Minister Hugo de Jonge heeft woensdagmiddag tijdens een commissievergadering beloofd schriftelijk te reageren op het manifest ‘Geef ouderen hun stem terug’. Een groep jongeren startte afgelopen maandag een actie voor betere ouderenzorg. Het manifest is intussen 20.000 keer ondertekend.
“We zijn blij dat het nu ook onder de aandacht is van de minister”, zegt de 26-jarige Wouter Smink, een van de initiatiefnemers van het manifest. “We hopen dat hij het manifest inhoudelijk onderschrijft en dat we met hem kunnen spreken over concretere invulling. We willen het liefst met hem om tafel”, aldus Smink.
Lees meer over het manifest en bekijk beelden van de eerste actiedag
De jongerengroep ‘Tegen De Onverschilligheid’ (TDO) woonde twee jaar lang samen met ouderen in een verzorgingshuis Tuindorp-Oost, in Utrecht. Totdat zorgorganisatie Careyn de jongeren en de ouderen eind vorig jaar, eerder dan gepland, uit elkaar haalde. De Careyn-besluiten leidden tot maandenlang durend verzet van bewoners, hun familieleden en de jongeren. Maar Careyn zette haar plannen door.
Oude bomen moet je niet verplanten
De afgelopen maanden heeft ZEMBLA het project in Tuindorp-Oost gevolgd en dat is donderdag te zien in de uitzending 'Oude bomen moet je niet verplanten'.
SP-kamerlid Maarten Hijink vindt het tragisch hoe het project is geëindigd. Hijink is vaker in het verzorgingshuis geweest en hoorde recent over ouderen die twee, soms drie keer moeten verhuizen binnen een korte tijd. Hij ondertekende maandag als eerste het manifest.
Careyn noemt aanval op bestuur 'verwerpelijk'
Careyn heeft op het prikbord in het verzorgingshuis in Tuindorp-Oost een reactie op het manifest aan de bewoners achtergelaten. In de brief zeggen de Raad van bestuur, de Raad van Toezicht, de OR en de Cliëntenraad van Careyn zich niet te herkennen in het beeld dat van hen is geschetst. “De wijze waarop een persoonlijke aanval werd gedaan op het bestuur vinden wij verwerpelijk.”
Careyn reactie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.