Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Kwetsbare vluchtelingen zijn de dupe van nieuwe afspraken coalitie'

12-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kinderen Libanon vluchtelingen Stichting VLuchteling
Het nieuwe akkoord dat coalitiepartijen hebben gesloten rondom het kinderpardon pakt slecht uit voor de meest kwetsbare vluchtelingen. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland dinsdag in reactie op een brief van staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid). Daaruit blijkt volgens de organisatie dat Nederland afziet van het opnemen van honderden kwetsbare vluchtelingen, terwijl dit eerder wel is beloofd.
Het gaat om het zogenoemde hervestigingsprogramma van de Verenigde Naties. Vluchtelingen die wegens medische noodsituaties, politieke overtuiging of seksuele gerichtheid niet veilig zijn in vluchtelingenkampen, komen binnen dit programma in aanmerking voor vestiging in een van 35 deelnemende landen.
Te weinig plekken
De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi, zei afgelopen jaar nog tegen ZEMBLA : “Er zijn te weinig plekken voor hervestiging.”
Het kinderpardonakkoord lijkt haaks te staan op de steun die Nederland samen met andere landen in december jongstleden gaf aan een afspraak die werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarin erkent de internationale gemeenschap dat er meer solidariteit moet worden betoond met landen die de meeste vluchtelingen opvangen, onder meer door meer toezeggingen voor hervestiging.  
'Beloofd is beloofd'
Nederland verplichtte zichzelf tot het opnemen van in totaal 1750 van dit soort vluchtelingen in de jaren 2016 (500), 2017 (500) en 2018 (750), maar in de praktijk werden dat er veel minder. Nu blijkt, aldus VluchtelingenWerk, dat Nederland niet van plan is de nog niet gevulde plekken uit die jaren alsnog te gebruiken voor kwetsbare vluchtelingen. Dat komt voor de organisatie als een verrassing.
“Beloofd is beloofd. Dit gaat letterlijk om mensenlevens”, aldus adjunct-directeur Jasper Kuipers. “Zoiets moffel je niet weg in de kleine lettertjes. Dit is bovendien slecht voor het vertrouwen van andere landen die deelnemen aan het VN-hervestigingsprogramma.”
Levensreddend
In het kinderpardonakkoord is afgesproken dat Nederland het quotum voor de opname van dit soort vluchtelingen in 2019 weer heeft verlaagd naar 500. Ook daarover was al onvrede. Bijvoorbeeld vanuit de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR .
Het gaat volgens de UNHCR om de meest kwetsbare groepen vluchtelingen waarbij hervestiging in een westers veilig land de redding van hun leven betekent: “Alleenstaande kinderen, vrouwen en meisjes, en slachtoffers van ernstig geweld en martelingen.”
Het niet nakomen van afspraken uit voorgaande jaren is nieuw, aldus VluchtelingenWerk. “In de toelichting van het kinderpardonakkoord aan de Tweede Kamer is hier met geen woord over gesproken”, aldus de organisatie.
Lot uit de loterij
Van de 500 vluchtelingen die de komende drie jaar hervestigd worden in Nederland zijn er maximaal 30 plekken ingeruimd voor ernstig zieke vluchtelingen, jong en oud, inclusief hun gezonde familieleden. Je moet dus erg veel geluk hebben wil je geselecteerd worden. ZEMBLA maakte daar de uitzending ‘ Kinderen met kanker: niet welkom ’ over.
Ton van der Ham reist in de uitzending naar Libanon. Daar zitten zo’n 750.000 kinderen tot 15 jaar die met of zonder hun familie gevlucht zijn uit Syrië. De omstandigheden voor Syrische vluchtelingen in Libanon zijn zwaar. En voor de kinderen die ziek zijn, is er weinig hoop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.