Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kroondomein Het Loo straks toch weer dicht?

12-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
Kroondomein het loo

Koning Willem-Alexander gaat opnieuw subsidie aanvragen voor het beheer van Kroondomein Het Loo. Dat zei hij donderdagmiddag aan het einde van zijn staatsbezoek aan Noorwegen. De koning ontvangt iedere vijf jaar subsidie voor de onderhoud van het park. Eerder werd bekend dat de koning het Kroondomein niet meer jaarlijks mag afsluiten als hij de subsidie voor het beheer ervan wil houden, maar het is nog maar de vraag of hij dezelfde onderhoudssubsidie aanvraagt. 

De koning benadrukte dat er vier categorieën subsidies zijn, waarvan er maar één openstelling als voorwaarde heeft. Op dit moment wordt bekeken welke subsidie voor welk deel en doel van het domein in Apeldoorn nodig of geschikt is. Of dat ook betekent dat het natuurgebied voortaan bijna het hele jaar geopend blijft, kon Willem-Alexander niet zeggen. Het belangrijkste is volgens de koning 'de bescherming van de natuur'. Het is een uniek natuurgebied; de mens is welkom maar het is geen recreatiegebied zei hij. 

Koninklijke Constructies 

Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning maar is eigendom van de Staat. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV) verstrekte in de periode 2016 - 2021 in totaal € 4,7 miljoen natuursubsidie aan de koning. Zembla onthulde in de uitzending ‘Koninklijke Constructies’ dat die subsidie onrechtmatig is. Voor andere subsidieontvangers geldt namelijk dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek, maar de koning was zonder duidelijke reden vrijgesteld van die openstellingsverplichting van 358 dagen. Het park ging dan ook jaarlijks drie maanden dicht. 

Milieu- en faunabeschermers zeggen dat de jaarlijkse sluiting dient zodat de koning in het najaar ongestoord met gasten in het gebied kan jagen. Willem-Alexander verduidelijkte dat de koninklijke familie er sinds het afschaffen van de drijfjacht in 2001 geen jachtpartijen meer houdt. "Eén man of vrouw gaat onder begeleiding jagen", aldus de koning.

Tegenover Zembla beschreven deskundigen de regeling als een 'juridische janboel'. Uiteindelijk gaf demissionair minister Schouten toe dat de jaarlijkse sluiting van het landgoed ‘verband houdt met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de Koning.’ Maar een subsidieontvanger mag hooguit 1 hectare van het bos afsluiten vanwege de privacy en niet de 7200 hectare die de koning jaarlijks af laat sluiten voor publiek. Afgelopen september maakte demissionair minister Schouten (LNV) dan ook bekend dat koning Willem-Alexander het landgoed Kroondomein Het Loo niet meer jaarlijks mag afsluiten als hij de subsidie voor het beheer ervan wil behouden. 

Kamervragen

Inmiddels hebben Tweede Kamerleden Frank Wassenberg (PvdD) en Joost Sneller (D66) Kamervragen gesteld aan demissionair minister Schouten over de subsidieaanvraag van de koning. Zo willen ze van de minister weten welke categorieën subsidies de koning precies bedoelt en welke voorwaarden voor elke subsidie geldt. Ook vinden Wassenberg en Sneller dat de zogenoemde 'legpuzzel' waar Willem-Alexander het over heeft, niet mag leiden tot een sluiproute om de openstellingsvoorwaarde voor Kroondomein Het Loo te omzeilen. Lees de  volledige lijst met vragen hier. 

Kijk hier 'Koninklijke constructies'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.