Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zembla - Koninklijke constructies: update

11-02-2021

Als het gaat om de bezittingen en financiën van het koningshuis is schimmigheid troef. Kritische Kamerleden en journalisten vangen vrijwel altijd bot wanneer zij de regering vragen om openheid van zaken.

De onderzoeksjournalisten van Zembla nemen de kijker mee in hun zoektocht naar de koninklijke constructies en leggen zo de ondemocratische patronen bloot. Ze ontdekken hoe de familie omgaat met belangrijk cultureel erfgoed. Ook onthullen ze de details van een omstreden subsidieregeling die koning Willem-Alexander 4,7 miljoen euro oplevert. Terwijl de overheid stelt dat ze de koning in deze mistige kwestie hetzelfde behandelt als elke andere burger, laat Zembla zien dat er al jaren sprake is van een voorkeursbehandeling.

Deze uitzending is in mei 2020 voor het eerst uitgezonden en maakte veel los. Hebben de overheid en de koning sindsdien meer openheid gegeven? Een update van de ‘Koninklijke constructies’.
 

Update: donderdag 11 februari om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2
Herhaling: donderdag 18 februari - 9.30  uur – NPO 2


Regie & samenstelling: Ton van der Ham
Research: Annette Schätzle

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.