Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Koning mag Kroondomein Het Loo niet meer sluiten

8 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
982 keer bekeken
Kroondomein het loo
Koning Willem-Alexander mag landgoed Kroondomein Het Loo niet meer jaarlijks afsluiten als hij de subsidie voor het beheer ervan wil behouden. Demissionair minister Schouten heeft hierover vandaag een brief naar de Kamer gestuurd. Zembla onthulde in de uitzending ‘Koninklijke Constructies’ dat de subsidie van 4,7 miljoen euro die de koning krijgt voor het beheer van Kroondomein Het Loo, onrechtmatig is.
Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning maar is eigendom van de Staat. De koning krijgt natuursubsidie voor het beheer. Dezelfde subsidie die ook burgers krijgen voor beheer van natuurgebieden. Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor publiek. De koning was zonder duidelijke reden vrijgesteld van die openstellingsverplichting van 358 dagen.

Juridische janboel

Na de Zembla-uitzending vroegen Kamerleden meermaals om opheldering over de subsidie aan de koning. De achterliggende stukken rond de subsidie werden uiteindelijk met de Kamer gedeeld. Tegenover Zembla beschreven deskundigen de regeling als een 'juridische janboel'. Uiteindelijk gaf demissionair minister Schouten toe dat de jaarlijkse sluiting van het landgoed ‘verband houdt met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de Koning.’ Maar een subsidieontvanger mag hooguit 1 hectare van het bos afsluiten vanwege de privacy en niet de 7200 hectare die de koning jaarlijks af laat sluiten voor publiek.
De brief van Schouten betekent hoogstwaarschijnlijk dat er een einde komt aan de jaarlijkse afsluiting van het landgoed.
Kijk een korte samenvatting van de uitzending over Kroondomein Het Loo:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Populair bij BNNVARA