Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden willen opheldering na grove rekenfout door Rijkswaterstaat

03-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
Rijkswaterstaat-fout-kamerleden

PvdA, GroenLinks, PvdD, SP en 50PLUS willen per direct de stort van granuliet landelijk stilleggen. Ook willen ze van minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven weten hoe de rekenfout door Rijkswaterstaat heeft kunnen gebeuren. Zembla onthulde woensdag dat Rijkswaterstaat een ernstige rekenfout heeft gemaakt bij de risicoberekening van de stort van granuliet in natuurplas 'Over de Maas'. Daardoor is ten onrechte aangenomen dat de omstreden stort van granuliet bij een worstcasescenario geen gevaar oplevert voor vissen en ander waterleven. 

Het daadwerkelijke gehalte blijkt duizend keer hoger te liggen dan door Rijkswaterstaat berekend. De hoeveelheid kankerverwekkende stof die in de natuurplas kan vrijkomen, komt daarmee ruim boven de door Rijkswaterstaat zelf geselecteerde strengste grens.

Lees ook: Rijkswaterstaat maakt cruciale rekenfout bij omstreden granulietstort

De partijen halen de uitspraak van minister Van Nieuwenhuizen aan, toen zij op 12 mei 2020 in de Tweede Kamer zei dat er ‘ecologisch gezien dus geen probleem is’. Hoe kijkt de minister nu aan tegen deze uitspraak?

Flora en fauna
Gisteren stelde CDA-Kamerlid Maurits von Martels al Kamervragen en vroeg aan de minister wat de ‘concrete gevaren voor het drinkwater, de flora en fauna en de bewoners in gemeente West Maas en Waal zijn?’ Ook PvdA, GroenLinks, PvdD, SP en 50PLUS willen weten wat de minister gaat doen om de ‘mogelijke natuurschade die is ontstaan door deze rekenfout te herstellen’.

Productie van drinkwater
Daarnaast willen de Kamerleden reactie op het feit dat drinkwaterbedrijven Evides en Dunea stroomafwaarts Maaswater innemen voor de productie van drinkwater. Meten deze bedrijven ook op acrylamide?

Acrylamide is een stof dat kan vrijkomen uit het chemische bindmiddel dat wordt gebruikt om granuliet, een afvalproduct van de asfaltindustrie, steekvast te maken. Acrylamide geldt als een ‘Zeer Zorgwekkende Stof’, omdat het giftig en kankerverwekkend is.

Lees hier alle Kamervragen: 

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.