Zembla

Kamerleden vragen minister Van Veldhoven granulietstortingen per direct stil te leggen

11-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
stientje van veldhoven

Kamerleden van SP, GroenLinks, PvdA, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen dat minister Stientje van Veldhoven per direct het storten van granuliet in natuurplas Over de Maas stopzet. Ze dienden drie moties in nadat ze in een rondetafelgesprek door deskundigen en onder anderen Zembla-verslaggever Roelof Bosma en wethouder Ans Mol van gemeente West Maas en Waal informatie kregen over de granulietstortingen.

Minister Van Veldhoven erkende dat het rondetafelgesprek vragen oproept en zei die ‘met spoed’ te willen beantwoorden, maar toch raadde ze de ingediende moties af. “Ik zie ook dat er maatschappelijk onrust is ontstaan. En er moeten heldere antwoorden komen. Maar ik kan niet op voorhand zeggen dat het allemaal niet klopt. Je moet als overheid een duidelijke grond hebben om in te grijpen."

Kijk het gesprek tussen Kamerleden en de minister:

Geheime briefing met Rijkswaterstaat 
Voorafgaand aan het rondetafelgesprek woonden Kamerleden maandag een technische briefing bij door onder meer Rijkswaterstaat. Hoewel het om een vertrouwelijke besloten bijeenkomst ging, lichtte GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger toch een tip van de sluier op. Dat ging over het productcertificaat wat is gebruikt om goedkeuring te krijgen voor de granulietstorting in Over de Maas. “De conclusie die ik uit die briefing trok is dat er een gedoogconstructie is ontstaan. Daarom snap ik niet waarom de minister de motie niet met twee handen aangrijpt.” Kröger eiste in haar motie dat de minister voorlopig niet toestaat dat in andere plassen in het land ook granuliet gestort wordt gestort als manier om een plas minder diep te maken.

De minister zei dat uit rapporten die zij tot nu toe had gekregen blijkt dat er niets mis is met de stortingen in Over de Maas. Kröger vroeg zich hardop af, waarom de minister het bewijs daarvoor niet meteen aan Zembla heeft gegeven en aan de Kamer, als het allemaal klopt. De minister bood daarop aan om in ieder geval met spoed het juiste productcertificaat te overleggen aan de Kamer.

'Schokkend en verbijsterend'
SP Kamerlid Sem Lacin zei overvallen te zijn door de extra informatie die hij kreeg tijdens de rondetafelzitting: “De hoorzitting over het storten van granuliet in de plassen bij Over de Maas was ronduit schokkend en verbijsterend en de informatie die wij daar hebben gekregen noodzaakt mij, maar ik hoop ook de Kamer, om te zeggen: ‘Er moet heel veel onderzoek gedaan worden.’”

Naast de drie moties dienden drie partijen (SP, GroenLinks en 50PLUS) samen 25 Kamervragen over de kwestie in. De minister beloofde de vragen met spoed te beantwoorden, maar kon niet garanderen dat ze die antwoorden voor dinsdag heeft. “Ik vind zorgvuldigheid belangrijk”, zei ze daarover. Veel partijen drongen daarop aan, omdat dinsdag gestemd wordt over de drie moties.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.