Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Kamerbrief granulietstort probeert minister uit de wind te houden'

01-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
de afvaldump door rijkswaterstaat 1

“Bij het opstellen van de Kamerbrief over granulietstort is niet de grondwettelijke opdracht om Kamerleden juist en volledig te informeren leidend geweest, maar de wens om de minister uit de wind te houden”. Dat zegt voormalig milieuofficier Gustaaf Biezeveld na bestudering van de brief. 

Minister Stientje van Veldhoven legt in de brief van dertien pagina’s uit waarom er volgens haar geen argumenten zijn om de granulietstort in natuurplas Over de Maas niet toe te staan. Volgens Van Veldhoven is granuliet ‘grond’ en mag het daarom gestort worden. “De door de minister verstrekte informatie over de kwalificatie van granuliet als grond blijft schimmig, want is onvolledig”, zegt Biezeveld. 

Ook milieuchemicus Joop Harmsen zei tegen Zembla verbijsterd te zijn over de brief van de minister. In de brief negeert ze volgens hem alle nieuwe informatie die tijdens het rondetafelgesprek op 9 maart in de Tweede Kamer naar voren is gekomen.

'Informatie over certificaat is niet volledig'
Biezeveld vindt dat de minister de Kamer niet volledig informeert over het productcertificaat dat het bedrijf GIB gebruikt om granuliet als grond goed te laten keuren voor verondieping (het minder diep maken, red.) van natuurplas Over de Maas. 

In de richtlijn staat volgens Biezeveld dat het certificaat niet toepasbaar is bij ‘steenslag geproduceerd uit gesteente’. “De laatste zin brengt mee dat deze beoordelingsrichtlijn niet van toepassing is op granuliet, omdat dit materiaal feitelijk steenslag is dat wordt geproduceerd uit het gesteente graniet.” Volgens de voormalig milieuofficier is daarmee het productcertificaat ongeldig. 

Geen grind
De minister wekt verderop in de brief de indruk dat granuliet gekwalificeerd zou kunnen worden als ‘steenslag uit grind’ en met die uitleg zou granuliet wel volgens de beoordelingsrichtlijn kunnen worden gecertificeerd. Biezeveld zegt daarover: “Dit klopt niet want, in tegenstelling tot grind, is graniet niet een van nature in de bodem voorkomend sedimentair materiaal.”

Zembla onthulde eerder dat een implementatieteam met allerlei deskundigen in juni vorig jaar al tot de conclusie was gekomen dat granuliet geen grond is. Het valt Biezeveld op dat de minister in de brief de Kamerleden helemaal geen informatie geeft over het advies van deze deskundigen en andere experts.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.