Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kabinet moet witwassen door Russen in Nederland tegengaan

01-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1266 keer bekeken
  •  
de witwasbankiers van ING foto

Omdat in Nederland nog altijd corrupt geld van Russische oligarchen wordt witgewassen en belasting wordt ontdoken via brievenbusfirma’s moet het kabinet daar zo snel mogelijk maatregelen tegen nemen. Alle partijen in de Tweede Kamer steunden maandag een motie die daartoe opriep. 

De partijen willen dat de regering ervoor zorgt dat de vaak anonieme bv’s en holdings geïdentificeerd worden en vervolgens de acties nemen die nodig zijn om witwassen, doorsluizen en belastingontduiking te stoppen.

Welke rol spelen banken en trustkantoren bij witwassen?:

De Zuidas

Oppositiepartijen steunen de economische sancties die het Westen tegen Rusland heeft ingesteld, zeiden ze. Maar ze vragen zich wel af of er niet nog meer kan worden gedaan om Rusland economisch te isoleren, in het bijzonder met bedrijven die banden hebben met of gevestigd zijn op de Zuidas. "Onze Zuidas mag niet langer als veilige haven dienen voor corrupt Russisch geld", zei PvdA-Kamerlid Kati Piri die de motie indiende. "We moeten het geld identificeren en confisqueren."

Nederland heeft een reputatie op het gebied van brievenbusfirma's. Het Europees Hof van Justitie hekelde Nederland en Luxemburg in 2019 nog als fiscale doorstroomlanden.  Bedrijven gebruiken Nederland om geld door te sluizen naar belastingparadijzen. Dat zijn landen waar geen vermogens- en inkomstenbelastingen gelden. Zembla maakte over deze manier van belastingontduiking:

Nederland belastingparadijs:


Dat brievenbusfirma’s in Nederland ook gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen, bleek onder andere in de uitzendingen ‘de witwasbankiers van ING’, ‘Geld en Gif uit Moskou’ en ‘Bankieren voor Moskou’. 

In die laatste twee uitzendingen blijkt dat Nederlandse banken en ook een aantal Nederlandse bedrijven betrokken waren bij het witwassen van miljoenen euro’s afkomstig uit de beruchte Russische ‘Magnitsky-zaak’. Sergei Magnitsky was een Russische advocaat. Hij kwam in 2009 in gevangenschap om het leven nadat hij een grootscheepse belastingfraude in Rusland aan het licht bracht, waarbij Russische politie-officieren en belastingambtenaren betrokken waren. 

De Magnitsky-zaak:

Ook ontdekte Zembla in uitzendingen over de Russische connecties van voormalig Amerikaans president Donald Trump witwasconstructies die via Nederland liepen. Een omstreden voortvluchtige rijke Kazachse familie was samen met het bedrijf Bayrock eigenaar van een brievenbusfirma in Amsterdam. Vermoedelijk werd de Nederlandse brievenbusfirma gebruikt om crimineel geld wit te wassen. Donald Trump werkte jarenlang samen met Bayrock en samen bouwden ze het New Yorkse hotel TrumpSoHo.

De omstreden vrienden van Donald Trump: de Russen:

Dat Nederlandse banken betrokken waren bij het witwassen van crimineel geld is ook duidelijk geworden uit schikkingen die banken troffen met het OM. ING trof een recordschikking en betaalde 775 miljoen euro om strafvervolging te ontlopen. Zembla onderzoekt de zaak in:

De witwasbankiers van ING:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.