Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bankieren voor Moskou

30-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2511 keer bekeken
  •  
Moskou

De bankensector wordt geteisterd door schandalen. ING betaalde onlangs honderden miljoenen boete wegens witwassen. En de gerenommeerde Danske Bank blijkt betrokken bij het wegsluizen van ruim 200 miljard euro aan verdacht geld. Wie zijn de witwassers, waar komen die miljarden vandaan en waar is dat geld naartoe gesluisd?

Bekijk de uitzending:

ZEMBLA onderzoekt samen met NRC een deel van deze schimmige geldstromen. Dat onderzoek leidt naar Moskou, naar het jaar 2009. Een Russische advocaat komt om het leven in een gevangeniscel als hij een complot onthult van maffiosi en politiefunctionarissen, die samen de grootste belastingfraude in de Russische geschiedenis plegen. De miljoenenopbrengst wordt weggesluisd naar ogenschijnlijk onschuldige bankrekeningen in het Westen, onder meer in Nederland.

Welke Nederlandse bedrijven waren onderdeel van deze 'witwasmachine' en welke Nederlandse banken en accountants waren daarbij betrokken?

Lees hier de hele transcriptie

ZEMBLA   - Bankieren voor Moskou- woensdag 5 december  - 21.15 u. bij BNNVARA op NPO 2

Herhaling donderdag 6 december -  10.10 u

Regie: Sander Rietveld
Research: Frans Glissenaar / Suzan Borst

NRC ANP

Samenwerking ZEMBLA en NRC
Voor het onderzoek naar witwastransacties met de gelden uit de Magnitsky-fraude werkten de redacties van ZEMBLA en NRC-Handelsblad samen.

ZEMBLA en NRC waren in een eerder stadium al met dit onderzoek bezig en besloten om de krachten te bundelen. We deelden de informatie die was verzameld, spraken met bronnen en experts en planden een datum voor de gemeenschappelijke publicatie.

De verdachte transacties, vanuit het Estlandse filiaal van de Danske Bank naar bankrekeningen in Nederland, werden gezamenlijk geanalyseerd. Er werd een selectie gemaakt van bedrijven waaraan geldbedragen werden overgemaakt en deze bedrijven werden vervolgens door NRC of door ZEMBLA benaderd.

ZEMBLA heeft zich daarbij vooral gericht op bedrijven in de bloemen- en fruitexport, NRC op bedrijven in de kledingindustrie.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.