Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Omstreden zakenpartner van Trump aangeklaagd wegens witwassen gestolen miljarden

27-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
Sater Trump
De Kazachse BTA Bank heeft Felix Sater, een omstreden zakenpartner van Donald Trump, aangeklaagd omdat hij gestolen geld zou hebben geprobeerd wit te wassen. Dat zou hij onder meer hebben willen doen door het te investeren in een luxueuze torenflat die Donald Trump wilde bouwen in Moskou, zo meldt Bloomberg. Het gaat om geld dat tien jaar geleden werd gestolen van de BTA bank. Sater ontkent alle aantijgingen.
Volgens de BTA Bank zou Felix Sater samen met de rijke Kazachse zakenman Ilyas Khrapunov in 2012 onderzocht hebben of ze het gestolen fortuin konden investeren in de torenflat van Trump. Het geld was afkomstig uit een miljardenroof. Minstens vier miljard dollar is tien jaar geleden gestolen door de schoonvader van Ilyas Khrapunov, Mukhtar Ablyazov. Ablyazov was destijds de hoogste baas bij de BTA bank.
Geld van miljardenfraudeur duikt op in vastgoed Trump
Nederlandse bedrijven betrokken
Uit Britse rechtbankuitspraken blijkt dat Nederlandse brievenbusbedrijven een significante rol hebben gespeeld bij de diefstal van de BTA miljarden. Zo gebruikte Ablyazov het in Amsterdam gevestigde Chrysopa BV  om 100 miljoen dollar weg te sluizen. Een andere Nederlandse firma  moest Ablyazovs eigenaarschap van de bank verhullen.
In augustus 2017 meldde de New York Times dat Felix Sater betrokken was bij plannen om een Trump-toren in Moskou te bouwen, samen met zijn jeugdvriend Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van Donald Trump. Sater beweerde dat hij connecties had met de hoogste kringen binnen het Kremlin en schreef: “Onze jongen kan president van de VS worden en wij kunnen het regelen.”
Transacties gelinkt aan Sater
De bouw van het luxueuze complex in Moskou ging uiteindelijk niet door.  De BTA bank zegt dat het gestolen geld via andere transacties die ook gelinkt zijn aan Sater, is witgewassen. Dat gebeurde vooral in de Verenigde Staten, maar ook zou het zijn geïnvesteerd in vastgoed in Moskou.
Volgens de bank zou Sater met Ilyas Khrapunov in Trump Tower hebben gediscussieerd over het gestolen geld en zou hij ook ontmoetingen tussen Ilyas en Donald Trump hebben georganiseerd over mogelijke investeringen.
De omstreden vrienden van Donald Trump
Felix Sater is een in New York veroordeelde crimineel van Russische afkomst. Sater heeft een lange geschiedenis van banden met de maffia. Hij speelt een belangrijke rol in de uitzendingen van ZEMBLA over ‘de omstreden vrienden van Donald Trump’. In de uitzendingen wordt onder meer duidelijk dat het bedrijf van Sater, Bayrock, intensief samenwerkte met Donald Trump bij de bouw van appartementen, onder meer in Manhattan. Ook deze appartementen werden door Sater en Khrapunov gebruikt om Kazachs geld wit te wassen, zo valt te lezen in de aanklacht. Later werd Sater adviseur van Trump.
Bekijk de uitzendingen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.