Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Ik zou ook de dood riskeren om te ontsnappen uit een vluchtelingenkamp', zegt VN-commissaris

15-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Filippo Grandi - anp
De VN-commissaris voor vluchtelingen, Filippo Grandi, zou zelf ook de dood riskeren om te ontsnappen aan de erbarmelijke omstandigheden in een vluchtelingenkamp. Dat zei Grandi volgens The Guardian tijdens een gesprek met journalisten in Egypte. Dit gebeurde na een gesprek met de Egyptische president Abdel Fattah Al Sisi.

Uit de ZEMBLA-uitzending ' Handel in vluchtelingen '  bleek dat vluchtelingen vaak in levensgevaarlijke situaties belanden. De vluchtelingenkampen zitten overvol. Verkrachtingen, moord en martelingen zouden aan de orde van de dag zijn. In de uitzending wordt duidelijk dat vluchtelingen zelfs hun nier afstaan om de overtocht naar Europa te kunnen betalen. 
Bekijk hier de hele uitzending 'Handel in vluchtelingen
Filipo Grandi roept rijke westerse landen op meer geld te geven aan ontwikkelingslanden die de eerste opvang verzorgen voor vluchtelingen die crisisgebieden zijn ontvlucht.
Grandi wees op de erbarmelijke omstandigheden waarin vele honderdduizenden vluchtelingen momenteel gedwongen verblijven. "Ik zou de dood willen riskeren om te ontsnappen aan die omstandigheden", zegt Grandi.

Financiële steun
De VN-commissaris vindt dat rijke westerse landen zich te weinig aantrekken van het lot van de landen die noodgedwongen verantwoordelijk zijn voor de eerste opvang. Hij beloofde de Egyptische president zijn best te doen om meer financiële steun uit het westen te krijgen voor de opvang van vluchtelingen uit onder meer Syrië en Libië.
Volgens recente cijfers bevinden zich in Egypte op dit moment meer dan 242.000 vluchtelingen met 58 nationaliteiten. De opvang van deze groep legt een zware druk op het land. Grandi beklemtoont dat de stroom vluchtelingen die oorlog, honger en armoede proberen te ontvluchten, voorlopig niet kleiner zal worden.

Sea-Watch 3
Nederland maakte vorige week bekend zes migranten op te nemen van Sea-Watch 3. Het schip lag weken voor de Maltese kust, omdat het vaartuig nergens mocht aanmeren. Staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) beklemtoonde dat dit een eenmalig besluit was.
Ernstig zieke vluchtelingen
In de ZEMBLA-uitzending ‘Kinderen met kanker: niet welkom’ zei Filippo Grandi al dat er ‘te weinig plekken voor hervestiging zijn’. Hij doelde daarmee op ernstig zieke vluchtelingen die nauwelijks worden hervestigd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.