Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Handel in vluchtelingen

13-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
478 keer bekeken
  •  
“Grazie mille”. Duizendmaal dank, zei koning Willem-Alexander in juni tegen gastheer Italië tijdens zijn staatsbezoek. Dank voor de opvang van alle vluchtelingen die na een barre tocht via de Middellandse Zee Europa weten te bereiken. De waarderende woorden zijn opmerkelijk want ze staan in schril contrast met het EU-beleid: de vluchtelingen op weg naar Europa zo vroeg mogelijk tegenhouden.
Turkije kreeg 3 miljard euro om migranten op te vangen, de Libische kustwacht wordt ondersteund om gammele bootjes te onderscheppen, Soedan ontving 100 miljoen om grenscontroles uit te breiden. Wat is daarvan het gevolg? ZEMBLA reist naar Noord-Afrika en hoort dat vluchtelingen een makkelijke prooi zijn voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd, hun familie afgeperst. 
ZEMBLA, over de barre omstandigheden van vluchtelingen in Noord-Afrika.
'Vluchtelingen betalen overtocht met organen'
Lees meer over het nieuws bij deze uitzending: 'Vluchtelingen betalen overtocht met organen'
Documenten bij 'Handel in vluchtelingen'
- Joanne Liu, de internationale voorzitter van Artsen zonder Grenzen, bezocht detentiecentra in Libië.  Artsen zonder Grenzen publiceerde er een video over: ' Horrorsituatie voor migranten en vluchtelingen in Libië '
Woensdag 13 september om 21:15 uur bij BNNVARA op NPO2
Samenstelling & regie: Simone Tangelder
Research: André Nelis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.