Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Hulpgeld Sint Maarten nauwelijks gebruikt vanwege extreem capaciteitsgebrek’

13-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP Sint Maarten
De minister-president van Sint-Maarten, Leona Marlin-Romeo, zegt dat de Wereldbank "complexe constructies" hanteert. In combinatie met een "extreem gebrek aan capaciteit" op het eiland heeft dit er toe geleid dat maar een klein deel van het Nederlandse hulpgeld aan Sint-Maarten is gebruikt.

Marlin-Romeo reageert daarmee op een rapport van de Algemene Rekenkamer waarin staat dat van de 550 miljoen euro aan hulpgeld voor de wederopbouw van het in september 2017 door een orkaan getroffen Sint-Maarten nog nauwelijks geld daadwerkelijk is besteed. Van de toegezegde 550 miljoen euro voor de wederopbouw, is 470 miljoen verdeeld via een trustfonds, dat tot 2025 wordt beheerd door de Wereldbank. Volgens de Rekenkamer zijn er nog 'weinig zichtbare resultaten gerealiseerd met geld uit het trustfonds'.
Ombudsman: Schiet op met wederopbouw Sint Maarten, orkaanseizoen komt eraan
Veel meer tijd
Sint Maarten zal volledig toegewijd blijven aan het trustfonds, aldus Marlin-Romeo. "Maar de afgelopen maanden hebben ons geleerd dat de implementatie van projecten via dat fonds veel meer tijd en capaciteit kost dan wij en Nederland hadden vermoed."

Ze stelt dat Sint-Maarten graag wil blijven samenwerken met het fonds, maar noemt het werkelijk tot uitvoering brengen van projecten "zeer uitdagend".
Kijk de uitzending: 'Rampspoed in het koninkrijk'
Orkaan Irma
Op 6 september 2017 raasde de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis over het eiland Sint Maarten. De verwoestende kracht van Irma bleek overweldigend. Sint Maarten lag in puin en er heerste chaos. ZEMBLA volgde kort na de ramp twee maanden lang de wederopbouw van het eiland. Met Nederlandse hulp werd een noodprogramma gestart om de duizenden huizen weer bewoonbaar te krijgen.

Maar de schade is niet alleen materieel. Volgens APAP heeft de psychische gesteldheid van veel bewoners ook een flinke klap gekregen en dat kan bij het uitblijven van actie op langere termijn grote consequenties hebben, denken de professionals.

Bekijk de eerste beelden: 
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.