Zembla

Rampspoed in het koninkrijk

28-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
ANP Sint Maarten
Op 6 september wordt Sint Maarten getroffen door de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis. Irma raast met allesverwoestende kracht over het eiland. Als de wind is gaan liggen, wordt duidelijk hoe groot de schade is: de straten liggen vol puin, duizenden huizen zijn onbewoonbaar, complete woonwijken zitten zonder water en stroom. Nog dezelfde dag worden winkels op grote schaal geplunderd.
Alles kwijt
Als Zembla drie weken na de ramp op Sint Maarten arriveert, is het eiland nog steeds in shock. Kinderen gaan niet naar school, enorme bergen schroot en afval liggen langs de wegen, het Rode Kruis brengt water en voedsel naar mensen die alles kwijt zijn.
Strijd om geld en macht
Terwijl Sint Maarten langzaam opkrabbelt, nemen de politieke spanningen tussen Nederland en Sint Maarten ongekende vormen aan. Nederland wil helpen met de wederopbouw maar stelt harde eisen en voorwaarden. Premier Marlin spreekt van chantage en machtsmisbruik. Een strijd om geld en macht binnen het koninkrijk, die leidt tot de val van premier Marlin. Ondertussen hebben duizenden mensen geen werk, geen geld en geen dak boven het hoofd.
Afhankelijker dan ooit
Bijna twee maanden volgt Zembla de ontwikkelingen op dit zwaar getroffen eiland. Hoe overleeft Marie, die met haar twee kinderen woont in een stalen container zonder ramen, wc of wat dan ook? Hoe krijgt Lyzzi haar verwoeste restaurantje aan het strand weer op orde voordat het eerste cruiseschip aankomt? En hoe kan juffrouw Karen lesgeven aan getraumatiseerde kinderen in een school zonder dak? De bevolking van Sint Maarten toont zijn veerkracht. Maar er wordt reikhalzend uitgekeken naar financiële hulp van grote broer Nederland. Zeven jaar nadat Sint Maarten met zijn veertigduizend inwoners een zelfstandig land werd binnen het koninkrijk der Nederlanden, lijkt het afhankelijker dan ooit.
Zembla onderzoekt: heeft Sint Maarten nog toekomst als zelfstandig land?
Regie & Samenstelling: Gertjan Zwanikken
Research: Gertjan Zwanikken
Eindredactie: Manon Blaas
Lees de transcriptie van deze uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.