Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ombudsman: Schiet op met wederopbouw Sint Maarten, orkaanseizoen komt eraan

09-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
ANP Sint Maarten
De regeringen van Sint-Maarten en Nederland moeten haast maken met de wederopbouw van Sint-Maarten in de nasleep van orkaan Irma. Deze oproep doen de Ombudsman van Sint Maarten, Nilda Arduin en Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan de minister-presidenten. Daarin uiten zij hun zorgen over de huidige gang van zaken.
Het nieuwe orkaanseizoen is al begonnen, reden te meer om haast te maken met de wederopbouw om de inwoners van Sint-Maarten te kunnen beschermen, stellen zij. Tijdens gesprekken die zij hebben gevoerd bleek echter dat slechts twee organisaties op het Caribische eiland schade aan daken van huizen hebben kunnen herstellen. "Dit betekent dat nog heel veel burgers op Sint-Maarten direct behoefte hebben aan concrete hulp. Het is de taak van een ombudsman om in te grijpen op het moment dat het tussen overheid en burger misgaat, en met het orkaanseizoen al van start, is dit nu aan de hand."
Rampspoed in het koninkrijk
Kijk de uitzending: 'Rampspoed in het koninkrijk'
  Op 6 september raasde de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis over het eiland Sint Maarten. De verwoestende kracht van Irma bleek overweldigend. Sint Maarten lag in puin en er heerste chaos. ZEMBLA volgde kort na de ramp twee maanden lang de wederopbouw van het eiland. Met Nederlandse hulp werd een noodprogramma gestart om de duizenden huizen weer bewoonbaar te krijgen.
Maar de schade is niet alleen materieel. Volgens APAP heeft de psychische gesteldheid van veel bewoners ook een flinke klap gekregen en dat kan bij het uitblijven van actie op langere termijn grote consequenties hebben, denken de professionals.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.