Zembla

Grote landelijke actie tegen luchtvaartgroei: ‘we zijn het echt helemaal zat’

21-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
ANP -  vliegveld lelystad
Voor het eerst bundelen omwonenden van de zes grote luchthavens en milieuorganisaties de krachten tegen de luchtvaartgroei. Zaterdag 23 juni is er een landelijk protest tegen de groei van het luchtruim in Nederland. In de steden rondom de vliegvelden gaan mensen demonstreren tegen de groei van de luchtvaart. Er zijn protesten in Amsterdam, Eelde, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Zwolle.
Richard Abbenhuis opent het protest in Rotterdam. Samen met zijn vrouw Bé Bosman strijdt hij al zo’n twee jaar fulltime (naast hun baan in de zorg) tegen vliegtuigoverlast en voor een schonere lucht. Eerder vertelde Abbenhuis in de ZEMBLA-uitzending ‘Vliegveld Nederland’ over de milieu- en geluidsoverlast van laagvliegende vliegtuigen in zijn woonwijk in Rotterdam. 
Richard Abbenhuis
Schreeuwen
Abbenhuis en Bosman wonen inmiddels elf jaar in een wijk vlakbij Rotterdam The Hague Airport. Vier jaar geleden begint de geluidsoverlast van vliegtuigen erger te worden dan voorheen. Vliegtuigen razen op een hoogte van 150 tot 300 meter over hun huis voorbij  met een geluidsniveau van 85 tot 90 decibel. "Daar valt nauwelijks nog overheen te schreeuwen."
Verdubbeling
Voor het eerst is er een landelijk protest over de luchtvaartgroei. "We willen laten weten dat we het echt helemaal zat zijn", vertelt Abbenhuis. Naast de opening van Lelystad Airport in 2020 en uitbreiding van Schiphol, wil Rotterdam The Hague Airport hun vluchten bijna verdubbelen van 1,7 miljoen naar 3 miljoen in 2025. "Dat betekent ook een verdubbeling van geluidsoverlast en uitstoot van ultrafijnstof", zegt hij.
Minister kan door met Lelystad Airport: omstreden rapport alsnog goedgekeurd
Abbenhuis is vorig jaar op het idee gekomen om landelijk te verenigen met andere bewonersorganisaties rondom de zes vliegvelden. Na een aantal geslaagde ontmoetingen hebben de organisaties ‘ Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart’ (LBBL) opgericht. “We redden het niet als het ieder voor zich is’’, zegt Abbenhuis. Greenpeace wilde graag helpen waardoor het eerste landelijke protest tot stand is gekomen.

‘Van GroenLinks tot CDA’
Het is heel positief dat er politieke partijen aanwezig zijn aankomende zaterdag, vertelt Abbenhuis. Van GroenLinks tot D66 en CDA. “Het zou goed zijn als we hierna het debat over de groei van de luchtvaart wat dieper kunnen voeren dan nu het geval is.” Bijna alle partijen beginnen kritisch naar de luchtvaartgroei te kijken, “behalve de VVD”, aldus Abbenhuis.
“We hopen uiteindelijk dat Lelystad Airport niet opent”, zegt hij. “Lelystad Airport zou niet eens open hoeven als je investeert in internationale treinverbindingen. Ook hoeft Schiphol dan niet uit te breiden.” Dat heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV berekent in een rapport

Vrijgesteld van belastingen
Een oplossing die Abbenhuis aandraagt om de groei te minderen, is btw heffen op vliegtickets. “Treintickets worden daardoor aantrekkelijker, waardoor mensen minder snel het vliegtuig nemen.” Volgens hem moet er een betere balans komen: “De vervuiler betaalt niet en dat is scheef.” Een andere oplossing is om belasting in te voeren op de luchtvaart. “Nu is het nog zo dat de luchtvaart en scheepvaart vrijgesteld zijn van belastingen, dat weten heel veel mensen niet."

Petitie
Het protest begint zaterdag op de zes locaties om 13.00 uur. Naast dat er diverse sprekers aanwezig zijn, kan iedereen een petitie ondertekenen die vervolgens wordt overhandigd aan de Tweede Kamer. Online is de petitie al meer dan 45.000 ondertekend. 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.