Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Minister kan door met Lelystad Airport: omstreden milieurapport alsnog goedgekeurd

18-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Vliegveld Nederland
Slecht nieuws voor de actiegroepen die tegen de uitbreiding van luchthaven Lelystad zijn. De milieueffectrapportage waarin rekenfouten stonden, is aangepast en goedgekeurd. De opening van Lelystad Airport in 2020 is daarmee een flinke stap dichterbij gekomen. Actiegroep Red de Veluwe snapt er niks van en is woedend. Volgens Red de Veluwe rammelt het rapport nog steeds aan alle kanten: "We hebben een lijst met gevonden fouten naar de commissie en de minister gestuurd. Er is niets mee gedaan", stelt de actiegroep.
De Commissie mer die het rapport goedkeurde erkent dat geluidsoverlast onvermijdelijk is: "Aandachtspunt is dat in de beginjaren langdurig laag wordt gevlogen, waardoor in een groot gebied duidelijke geluidpieken optreden", laat de Commissie mer weten. "Ze adviseert de minister om de omgeving uit te nodigen mee te denken over het beheersen van de hinder."
Fouten in geluidsberekeningen
Het milieueffectrapport moest worden geactualiseerd omdat er eerder fouten in de geluidsberekeningen waren. De onafhankelijke Commissie mer liet woensdag weten de aanpassing goed te keuren. De minister beschikt nu volgens haar "over alle essentiële milieu-informatie voor een besluit over het gebruik van Lelystad Airport".
Vliegveld Nederland
ZEMBLA maakte vorig jaar een uitzending over de kwestie: 'Vliegveld Nederland'
Kijk een korte samenvatting:
Verbaasd en teleurgesteld
Voorzitter Jan Rooijakkers van de Stichting HoogOverijssel ontdekte dat er fouten in het milieueffectrapport zaten. Hij is verbaasd en teleurgesteld over het oordeel van de commissie. "Ik had gedacht dat de commissie niet zo positief kon oordelen over 45.000 vliegbewegingen, terwijl de vlieghoogtes en dergelijke pas bekend worden als de herindeling van het luchtruim bekend is", zegt hij. Die herindeling moet er in 2023 komen. "Ik denk dat de commissie gezwicht is om weinig kritiek te hebben. Normaal bekijken ze de eindsituatie, maar die eindsituatie is nog volstrekt onduidelijk."
Red de Veluwe is verontwaardigd dat gebleken is dat ambtenaren van het ministerie geregeld contact hebben met medewerkers van Schiphol. Voor Schiphol is de uitbreiding van Lelystad Airport van levensbelang. "Die ambtenaren helpen mee met het opstellen van het milieueffectrapport en moeten dat ook zelf controleren. Zoals de slager die zijn eigen vlees keurt", aldus Red de Veluwe.
Minister en Schiphol enthousiast
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is blij met de goedkeuring en ook Schiphol topman Jos Nijhuis reageert enthousiast. Hij gaat  ervan uit dat de regionale luchthaven zoals gepland in 2020 kan worden opengesteld voor commercieel vliegverkeer, en dat daarmee ruimte ontstaat op Schiphol zelf.
De uitbreiding van Lelystad Airport is onderdeel van een pakket afspraken uit 2008 waarin ook een maximum van 500.000 starts en landingen op Schiphol werd overeengekomen. Dat plafond werd vorig jaar al bijna bereikt. Daarom is het volgens Nijhuis van groot belang dat Lelystad daadwerkelijk als 'verlengstuk' in gebruik kan worden genomen.
45.000 vliegbewegingen
Lelystad moet vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. Tot 2023 gaat het om 10.000 starts en landingen per jaar. Daarna moet het vliegveld groeien naar 45.000 vliegbewegingen. 
Er is veel weerstand tegen uitbreiding. Veel mensen in omliggende provincies vrezen geluidsoverlast. Ook vinden burgers dat ze onvoldoende bij de besluitvorming zijn betrokken.  Op Twitter regent het boze reacties:
Deze kaart met de huidige geplande routes geeft de absurditeit aan van het plan #lelystadairport Alleen belang Schiphol telt, compleet maling aan woonkernen en natuurgebieden. Compleet maling aan gezondheid https://t.co/opfIYuVRHl
Rekenen met verkeerde cijfers en een ‘onafhankelijk’ rapport dat samen met Schiphol gemaakt is. Stuitend hoe een ministerie met draaien, manipuleren en liegen Lelystad er doorstampt. @CvNieuwenhuizen @VVD minister kan door met Lelystad Airport https://t.co/JO98F92Hs0
Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.