Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Einde aan dubbelrol voor ambtenaren rond Schiphol en Lelystad Airport

21-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schiphol van boven ANP
Geen dubbele petten meer bij het ministerie van Infrastructuur als het om Schiphol gaat. Ambtenaren die de luchthaven helpen bij het maken van milieurapporten, mogen voortaan niet meer betrokken zijn bij de beoordeling daarvan. Minister Cora van Nieuwenhuizen meldt die 'functiescheiding' aan de Tweede Kamer.
Schiphol wil ruimte om na 2020 verder te groeien wat betreft verbindingen en vliegbewegingen. Wat die extra vluchten betekenen voor natuur en leefomgeving, wordt omschreven in een milieueffectrapport waar momenteel aan wordt gewerkt. Ambtenaren adviseren het luchthavenbedrijf daarbij.
Uitstel opening Lelystad Airport
Bij Lelystad Airport, een dochterbedrijf van Schiphol, bleek zo'n milieurapport fouten te bevatten. Dat was aanleiding de openstelling van dat vliegveld voor vakantieverkeer met een jaar uit te stellen. De kwestie riep daarnaast vragen op over de dubbelrol die de overheid had gespeeld.
De milieueffectrapportage waarin rekenfouten stonden, is uiteindelijk aangepast en alsnog goedgekeurd . De opening van Lelystad Airport in 2020 is daarmee een flinke stap dichterbij gekomen. Actiegroep Red de Veluwe reageerde daar woedend op. Volgens Red de Veluwe rammelt het rapport nog steeds aan alle kanten: "We hebben een lijst met gevonden fouten naar de commissie en de minister gestuurd. Er is niets mee gedaan", stelt de actiegroep.
Minister kan door met Lelystad Airport: omstreden rapport alsnog goedgekeurd
Vliegveld Nederland
Vorig jaar maakte ZEMBLA een uitzending over het vliegverkeer in Nederland en de gevolgen daarvan. Het luchtruim is zo vol, dat vliegtuigen die vertrekken vanaf Rotterdam The Hague Airport steeds vaker moeten afbuigen om het Schipholverkeer niet te verstoren. Daardoor vliegen ze dicht over omliggende woonwijken. Als vliegveld Lelystad de deuren opent, zitten mensen tot ver in de provincies Gelderland, Overijssel en Friesland ook in de herrie. Want alleen in de onderste laag van het luchtruim is nu nog plaats om vliegveld Lelystad te kunnen bereiken.
Bekijk een korte samenvatting van de uitzending Vliegveld Nederland:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.