Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Grond rond kunstgrasvelden vervuild met zink

11-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
ANP- kunstgras
De grond rond twee kunstgrasvelden in Leeuwarden is zo ernstig vervuild met zink dat bodemsanering nodig is.  Dat blijkt uit een bodemonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren, schrijft de Leeuwarder Courant

Het gaat om de sportparken Nijl ân en  Kalverdijkje. "In een gebied van enkele meters rondom de velden zijn rubberkorrels in de grond terechtgekomen. Hierdoor overschrijdt het zinkgehalte de geldende normen", meldt de gemeente. 
Tot op de bodem
In de ZEMBLA-uitzending 'Tot op de bodem' blijkt dat veel grond rond kunstgrasvelden verontreinigd is. Ook komt in de uitzending aan het licht dat de afgelopen tien jaar door geen enkel Waterschap onderzoek is gedaan naar mogelijke vervuiling in het water of het slib van afwateringskanalen nabij kunstgrasvelden. 
Bekijk de samenvatting van 'Tot op de bodem' (tekst gaat verder onder video):
De bodem rond de twee genoemde velden in Leeuwarden zal dit jaar nog worden gesaneerd. Volgens de Leeuwarder Courant gaat het vooral om de toplaag tot drie meter buiten de velden die verontreinigd is. Op bepaalde punten is de bodem tot vijf meter diep vervuild. 
Volg ZEMBLA op LinkedIn
Gevaarlijk spel
De velden zouden sowieso al verdwijnen, omdat er zorgen zijn over de mogelijke aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in het rubberganulaat. Daarover maakte ZEMBLA de uitzendingen ' Gevaarlijk spel ' en ' Gevaarlijk spel - het vervolg '.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.