Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gevaarlijk spel - het vervolg

  •  
15-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
378 keer bekeken
  •  
Meteen na de Zembla-uitzending over de mogelijke gezondheidsrisico's van het sporten op kunstgras met rubberkorrels, oktober vorig jaar, geeft minister Schippers het RIVM opdracht onderzoek te doen. Er is haast bij, want de maatschappelijke onrust is groot: vóór de kerst moet het onderzoek klaar zijn. Ouders van voetballende kinderen maken zich grote zorgen. 
Uit voorzorg nemen voetbalclubs en gemeenten maatregelen. Sommige clubs doen hun kunstgrasvelden voorlopig in de ban of laten jonge spelers en keepers er niet meer op trainen of spelen. Maar er zijn ook clubs die de aanleg van velden uitstellen of het instrooimateriaal vervangen.
Zo kondigt de gemeente Amsterdam aan geen velden met rubberkorrels meer aan te leggen en vervangt Ajax het rubber op zijn velden door kurk. Na twee maanden onderzoek spreekt het RIVM half december het verlossende woord: het kunstgras is veilig. De schadelijke stoffen in de, van gemalen autobanden gemaakte, rubberkorrels komen nauwelijks vrij. En dus is er sprake van een verwaarloosbaar risico, zegt het RIVM. Het sein staat op groen. Desondanks zijn de zorgen niet bij iedereen weggenomen. Zembla onderzoekt of het boek over de gevaren van het kunstgrasrubber inderdaad dicht kan.

ZEMBLA - Gevaarlijk spel - het vervolg woensdag 15 februari om 21:20 uur bij de VARA op NPO 2.
In Langs de Lijn En Omstreken licht onderzoeksleider en toxicoloog Jacob de Boer de bevindingen toe. 'Ik zou mijn kinderen er niet op laten spelen.'
 Transcriptie van deze uitzending
extra kunstgras
Met o.a. een tijdlijn van het nieuws naar de eerste uitzending en een artikel over hoe een klein tropisch visje van grote waarde is voor de wetenschap. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.