Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

GIB sleept Zembla voor de rechter om granuliet-uitzending

14 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2326 keer bekeken
Rijkswaterstaat-fout-tussendoor
Graniet Import Benelux (GIB), onderdeel van het bedrijf Bontrup, sleept Zembla voor de rechter vanwege de berichtgeving en uitzendingen over de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas. Dat heeft het bedrijf aangekondigd in een persbericht. Het bedrijf beweert dat Zembla “stelselmatig onwaarheden verspreidt over granuliet”. 

Zembla doet al anderhalf jaar onderzoek naar het dossier granuliet. Gezien de zorgvuldigheid waarmee het onderzoek wordt gedaan, ziet Zembla een rechtsgang met vertrouwen tegemoet.

Raad voor de Journalistiek (RVJ)

GIB schrijft in het persbericht dat Zembla “eerder al op de vingers werd getikt door de Raad voor de Journalistiek.” De raad oordeelde dat de Zembla-uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat (deel 1)' en de berichtgeving daaromheen 'deels onzorgvuldig', 'eenzijdig', 'onevenwichtig' en 'tendentieus' waren.
BNNVARA kan zich volstrekt niet vinden in deze uitspraak van de raad. Dit oordeel bevestigt volgens BNNVARA dat de Raad onvoldoende is uitgerust om onderzoeksjournalistieke producties te beoordelen. 

Gert-Jan Hox, directeur content van BNNVARA zei over de uitspraak van de raad: "Zembla is zelf de luis in de pels en we vinden het dan ook belangrijk dat onze journalistieke programma's op een laagdrempelige manier ter verantwoording kunnen worden geroepen. Maar procedures bij de Raad worden te vaak gebruikt om met advocatenteams juridische geschillen uit te vechten, waarbij grote belangen en hoge schadeclaims op het spel staan." 

Lees ook: BNNVARA erkent Raad voor de Journalistiek niet meer

Gustaaf Biezeveld

De aankondiging van GIB komt niet onverwacht. Eerder dagvaarde het bedrijf voormalig milieuofficier van justitie Gustaaf Biezeveld vanwege zijn uitspraken in de eerste uitzending van Zembla over GIB en de granulietstort. GIB diende onlangs ook een klacht in bij de Commissie wetenschappelijke integriteit van de Vrije Universiteit Amsterdam, (VU) tegen hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen voor zijn uitspraken in de tweede uitzending van Zembla over granuliet. De commissie komt binnenkort met een uitspraak in die zaak.

Bekijk ook onze tijdlijn over het dossier 'granuliet'

Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat - deel 1' terug:
Kijk de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat - deel 2' terug:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp