Zembla

Deskundige Biezeveld aangeklaagd wegens uitspraken in Zembla

23-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
538 keer bekeken
  •  
biezeveld (2)

Voormalig milieuofficier van Justitie, Gustaaf Biezeveld, heeft een persoonlijke dagvaarding gekregen. Hij is opgeroepen om voor de rechter te verschijnen vanwege de schade die het bedrijf Graniet Import Benelux BV (GIB) zou hebben geleden en dreigt te gaan lijden door zijn uitspraken in het granulietdossier. Biezeveld noemt de dagvaarding “heel zorgelijk”.

Biezeveld deed de uitspraken in de Zembla-uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ en in het naar aanleiding van de uitzending georganiseerde rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Biezeveld zegt in reactie op de dagvaarding:
“Dat er een dagvaarding is vind ik heel zorgelijk. Voor mezelf en voor Zembla en voor al die onderzoeksprogramma’s, want ik denk dat die wel kunnen ophouden als blijkt dat deskundigen het risico lopen om de mond te worden gesnoerd via de rechter of via een advocaat en op hoge kosten worden gejaagd. 

Ik vind dat een slechte en zorgelijke ontwikkeling. Er is veel mis in Nederland en er moet ruimte zijn voor Zembla om dat aan de kaak te stellen. En het moet mogelijk zijn dat deskundigen op basis van onafhankelijkheid en ervaring de ruimte krijgen.”

In april stuurde GIB de voormalig milieuofficier Biezeveld al een uitgebreide brief van zes pagina’s waarin gedreigd werd hem persoonlijk aansprakelijk te stellen. Tweede Kamerleden reageerden destijds verontwaardigd op de actie van het bedrijf.

D66-Kamerlid Jessica van Eijs zei: “De Tweede Kamer nodigt regelmatig mensen uit om informatie en meningen te vragen. Het is belangrijk dat mensen dat vrijuit kunnen doen, zonder geïntimideerd te worden.”

Reactie minister op brief
Minister van Nieuwenhuizen reageerde destijds: "Iedereen die te gast is in de Tweede Kamer heeft vrijheid van meningsuiting. Daar mogen geen onwettige repercussies op komen. Ik kan echter niet oordelen wat er in dit geval aan de hand is en of er sprake is van intimidatie. Daar zal door de rechter goed naar gekeken worden."

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.