GGZ-instelling stopt noodgedwongen met jeugdzorg aan kinderen
02-10-2017
• leestijd 2 minuten
De GGZ-instelling Mondriaan uit Zuid-Limburg stopt met het behandelen van kinderen. Door de gemeentelijke bezuinigingen wordt de huidige zorg steeds moeilijker te verlenen omdat er minder medewerkers zijn en de werkdruk te hoog wordt. Dat schrijft NRC maandag. Om hoeveel kinderen het gaat is nog niet bekend. 'Dit kan zo niet langer'
Op dit moment worden ongeveer vijfhonderd kinderen behandeld bij Mondriaan, maar volgens Mondriaan-bestuurder Julliette van Eerd is dat niet vol te houden als de bezuinigingen doorgaan. In NRC zegt ze:
"Ik grijp in voordat de werkdruk voor mijn psychiaters en verpleegkundigen onverantwoord hoog wordt. Niemand wil dat de kinderen de dupe worden van de situatie, maar dit kan zo niet langer."
Niet de eerste
Vorige week was er ook al een jeugdbeschermingsinstelling die
de noodklok luidde
. De William Schrikker Groep stopt een deel van de behandelingen aan jongeren in Dordrecht en omstreken omdat de financiële vergoedingen te laag zijn om goede zorg te garanderen. Door deze beslissing lopen de kinderen uit driehonderd gezinnen daardoor het risico hulp kwijt te raken.
Budgetten op
Eerder deze maand bracht de NOS in samenwerking met het blad Binnenlands Bestuur
een onderzoek
naar buiten waaruit blijkt dat steeds meer kinderen zich bij gemeenten melden voor jeugdzorg, terwijl het budget vaak al op is. Een van de redenen hiervoor is dat het Rijk sinds 2015 niet meer verantwoordelijk is voor jeugdzorg en de budgetten heeft overgeheveld naar de gemeenten die de verantwoordelijkheid zelf moeten dragen. Sindsdien zijn de budgetten met vijftien procent gedaald.
Toekomst somber
Nu blijkt dat de helft van de gemeenten nu al geen geld meer over heeft en dat er dus niets meer is voor de laatste drie maanden van dit jaar. De helft van alle gemeenten had al geld bijgelegd, maar dat blijkt nog steeds niet voldoende te zijn. Uit het onderzoek van de NOS en Binnenlans Bestuur blijkt dat bijna negentig procent van de ondervraagde gemeenten verwacht ook volgend jaar niet uit te komen met de budgetten. Ze zeggen vooral meer tijd nodig te hebben om tot een passender zorgaanbod te komen.