Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Meerderheid voor Kamerdebat over rol Rijkswaterstaat bij afvaldump

6 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
de afvaldump door rijkswaterstaat 1
Er is een meerderheid voor een Kamerdebat naar aanleiding van de Zembla-uitzending van vanavond (donderdag). In de uitzending blijkt dat de top van Rijkswaterstaat ‘erdoorheen heeft gedrukt’ dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in natuurplas Over de Maas in Gelderland. 

Dit gebeurde tegen het uitdrukkelijke advies van de verantwoordelijke ambtenaren. Onder meer Kamerlid Suzanne Kroger van GroenLinks heeft het debat aangevraagd. Ze wil dat er voorafgaand aan het debat een hoorzitting komt waarbij de betrokkenen aan de tand gevoeld kunnen worden.

Of de hoorzitting er ook echt komt is nog niet duidelijk. Daarvoor is ook een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Rijkswaterstaat zou intussen in spoedoverleg zijn over alle commotie die is ontstaan, zo schrijft De Gelderlander. 
Reactie Rijkswaterstaat
Zembla wilde betrokkenen bij Rijkswaterstaat graag interviewen voor camera en heeft daartoe een maand geleden een verzoek ingediend. Helaas wilde ze enkel schriftelijk vragen beantwoorden. Gisteren (woensdag) publiceerde Rijkswaterstaat plots een reactie op de uitzending op haar eigen website. Rijkswaterstaat heeft de uitzending nog niet kunnen bekijken. Zembla is vanavond om 20.25 uur te zien.

Uit de documenten in handen van Zembla blijkt dat de vergunningverlenende ambtenaren door de top van Rijkswaterstaat meerdere keren ‘onder druk’ zijn gezet om het afval dat eerder was afgekeurd, tegen de regels in toch goed te keuren.

Het afval dat in de natuurplas is gestort, heet granuliet. Granuliet komt vrij bij het bewerken van graniet en zandsteen. De ambtenaren van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, waar de vergunning voor Over de Maas onder valt, hebben de partij granuliet uiteindelijk ‘onder protest’ goedgekeurd. ‘We zien het als een dienstbevel. Er is sprake van een illegale activiteit die mede mogelijk gemaakt is door onze hoogste ambtenaar’, aldus een van de bronnen tegenover Zembla.

Kijk vanavond om 20.25 uur naar Zembla - ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ bij BNNVARA op NPO 2.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA