Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geldboete geëist in eerste rechtszaak tegen beheerder kunstgrasvelden

11-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
ANP- kunstgras
Het OM eist een boete van 10.000 euro, waarvan 5.000 voorwaardelijk, tegen Sportaal, de beheerder van twee kunstgrasvelden in Enschede. Justitie eist de boete wegens overtreding van de wet bodembescherming. Het is de eerste keer dat justitie om een dergelijke reden een rechtszaak voert tegen een sportclub.

“Deze zaak gaat om verontreiniging en aantasting van de bodem door het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras sportvelden,” zei de officier van justitie dinsdag op zitting tegen Sportaal. 

Rubberkorrels in kunstgras bevatten schadelijke stoffen
In de ZEMBLA uitzending ‘Tot op de bodem’ uit 2017 blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.

ZEMBLA kreeg tientallen rapporten in handen waaruit dit blijkt. In de uitzending blijkt dat Recycling Netwerk aangifte heeft gedaan tegen verschillende partijen in de kunstgrasketen. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte sindsdien in onderzoek.

Onvoldoende
Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat Sportaal onvoldoende heeft gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden tegen te gaan. 

Het OM zegt daarover: “Rubbergranulaat in de bodem leidt tot verhoogde concentraties zink, kobalt, PAK’s en minerale olie, waarvan effecten zijn te verwachten op het ecosysteem.” 

Volgens de officier van justitie gaat het in deze zaak niet om een eenmalig incident, maar een “structureel langdurig tekortschietende naleving van de zorgplicht”. 

'Geen opzet'
De beheerder zei op zitting volgens Tubantia dat hij het probleem begrijpt, maar moeite heeft met de bewoordingen van het OM, omdat “er wordt gezegd dat wij iets opzettelijk zouden hebben gedaan”. De beheerder ontkent dat met opzet de zorgplicht is genegeerd. Hij zegt meer maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de kunstgraskorrels zich niet meer verspreiden, maar roept ook op tot een bredere discussie: “Moeten we dit soort kunstgras nog wel gebruiken?”, vraagt hij zich af, zo meldt Tubantia. 

De vervolging van Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte die Recycling Netwerk in 2007 indiende. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden. Ook beschuldigingen als ‘bodemvervuiling’ zijn nog in onderzoek. Vooralsnog draait de zaak alleen om het niet nakomen van de zorgplicht ten opzichte van de bodem. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.