Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geduld van Dongense politiek raakt op met TUF Recycling

25-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Kunstgrasberg 7
De Dongense fracties van D66 en het CDA hebben voor donderdagavond een interpellatiedebat aangevraagd over de problemen bij het bedrijf TUF Recycling. Volgens de partijen zijn er fouten gemaakt bij het verlenen van de vergunning. Dat meldt BN DeStem.
Lees de ingediende vragen door CDA en D66
TUF Recycling stond 11 oktober in lichterlaaie - enkele dagen nadat de gemeente Dongen maatregelen aankondigde tegen het omstreden bedrijf. Het onderzoek naar de brand heeft vooralsnog niets opgeleverd. Wel worden broei en kortsluiting volgens de politie uitgesloten.  
Vergunning
De politiek in Dongen wil van de burgemeester weten wat ZEMBLA  haar ook vroeg in 'De kunstgrasberg'. Waarom is er een vergunning verleend aan TUF, terwijl het bedrijf op dat moment niet aan de eisen voldeed en er een verzoek tot handhaving lag van de branche?

Ook vragen D66 en CDA zich af waarom het college TUF in juni 2016 toestemming gaf voor de extra opslag van 3500 ton, terwijl dit volgens de voorschriften in de verleende vergunning niet kon. Het college zou tegenover de fracties hebben toegegeven dat er op dit punt inderdaad een fout is gemaakt, gelet op de situatie op het terrein van TUF. Daar liggen talloze matten illegaal opgestapeld. 

'Inwoners erg bezorgd'
De twee fracties stellen dat inwoners van Dongen erg bezorgd zijn "dat de kosten op hun bordje komt." Ze willen dan ook weten of het dossier TUF impact heeft op de hoogte van de gemeentelijke belastingen en op toekomstige investeringen.
'Volgens de fracties is het niet te verteren dat er pas maatregelen werden genomen nadat de media aandacht gaven aan de kwestie. Signalen uit de gemeenteraad zouden niet zijn opgepakt. Het college zou ten onrechte vertrouwen hebben gehad in de bedrijfsleiding.' #kunstgras @Zembla https://t.co/WynJeZHcMR
Eerder ingrijpen
Het college had eerder in moeten ingrijpen, volgens D66 en CDA. In de brief aan de burgemeester schrijven de partijen dat “er al meer dan genoeg aanleidingen zijn geweest waarop er alle alarmbellen af hadden moeten gaan. Zo heeft de belangenvereniging al in 2015 een brandbrief gestuurd met daarin het verzoek tot handhaving en hebben gemeenteraadsleden meerdere keren aan de bel getrokken en heeft het bedrijf vanaf het moment dat ze zich in Dongen vestigden vrijwel niet aan de wet -en regelgeving gehouden.”
Kunstgrasberg 8
Ze vinden het niet te verteren dat er pas maatregelen werden genomen nadat de media aandacht gaven aan de kwestie. Signalen uit de gemeenteraad zouden niet zijn opgepakt. Het college zou ten onrechte vertrouwen hebben gehad in de bedrijfsleiding die telkens toezegde de zaakjes snel op orde te hebben, aldus BN DeStem .
Kunstgrasmatten recyclen
TUF Recycling is een van de hoofdrolspelers in de onlangs uitgezonden ZEMBLA-aflevering 'De kunstgrasberg'. TUF is samen met Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclet. Althans, dat belooft het bedrijf te doen. In de praktijk blijken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op het terrein van het bedrijf in Dongen. In de uitzending blijkt dat TUF het al ruim twee jaar aan de stok heeft met de inspectie en de Omgevingsdienst. Bij het bedrijf wordt tijdens iedere controle een waslijst aan overtredingen geconstateerd.
Bekijk een fragment over TUF Recycling uit 'De kunstgrasberg':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.