Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Financiële situatie GGZ zorgelijk: zestig instellingen leden in 2018 verlies

30-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
ANP-GGZ
Organisaties in de geestelijke gezondheidszorg leveren meer zorg dan ze vergoed krijgen van gemeenten en zorgverzekeraars. Met 4,1 procent omzetstijging en 11 procent meer cliënten zijn de financiële resultaten daardoor vorig jaar verslechterd. Dat staat in een rapport van zorginkooporganisatie Intrakoop, dat is gebaseerd op 238 jaarverslagen. 
In 2018 leden zestig instellingen verlies, in 2017 waren dat er nog 46. Het gezamenlijke nettoresultaat daalde ten opzichte van 2017 met 65 procent, tot 38 miljoen euro. De financiële problemen worden dus veroorzaakt doordat ggz-organisaties meer zorg leverden dan dat ze vergoed kregen. In 2018 hebben in totaal 916.000 cliënten geestelijke gezondheidszorg ontvangen, onder wie 426.000 nieuw ingeschreven cliënten. 
'Waarom de GGZ maar niet van de isoleercel afkomt'
Ook speelt de krappe arbeidsmarkt een grote rol. Zo geven instellingen veel geld uit aan het inhuren van zzp’ers en is er sprake van een hoog ziekteverzuim. Het aantrekken van voldoende en gekwalificeerd personeel blijft lastig, stelt Intrakoop: “Eind vorig jaar telde de sector ongeveer 5000 vacatures. In vergelijking met een jaar eerder is dat een stijging van bijna 20 procent. Vooral vacatures die langer dan drie maanden openstaan zijn sterk toegenomen".
Parnassia
Afgelopen juli werd nog bekend dat de grootste ggz-instelling van Nederland, de Parnassia Groep, 2018 heeft afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro op een omzet van een kleine 900 miljoen. Het tekort was vooral ontstaan doordat verzekeringsmaatschappijen en gemeenten rekeningen voor geleverde zorg niet hadden betaald. Een andere reden is het grote personeelstekort.   
Meer weten over de GGZ in Nederland? Kijk onze uitzending ‘Martijn wil een huis met een tuintje’ over patiënten met meervoudige psychiatrische problemen en de onmacht van de GGZ hen te helpen.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.